Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα 102,36 δολάρια άγγιξε η τιμή του μπρεντ

Τα 102,36 δολάρια άγγιξε η τιμή του μπρεντ

Τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών άγγιξε σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου άγγιξε προσωρινά τα 102,36 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα στα 101,49 δολάρια.

Η αγορά αγνόησε τα εβδομαδιαία στοιχεία του American Petroleum Institute που έδειξαν άνοδο των διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια. Η σχετική εκτίμηση αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Reuters κάνει λόγο για το ότι τα αντίστοιχα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ θα δείξουν άνοδο κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ίδια περίοδο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από τη Μόσχα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι δεν βλέπει «πραγματικό» κίνδυνο διακοπής της ροής του πετρελαίου από τη Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, από τη Διώρυγα και τον παρακείμενο πετρελαιαγωγό Σούμεντ διέρχεται καθημερινά το περίπου 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Ο Μπιρόλ εκτίμησε, παράλληλα, ότι «για την ώρα, η Αίγυπτος και η Βόρεια Αφρική θα παραμείνουν ζήτημα κλειδί για τις αγορές πετρελαίου».

Περισσότερο ανησυχητικές για την μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου θεωρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP τις ενδείξεις για αυξημένη ζήτηση.

Στην τηλεόραση Reuters Insider, ο Κρίστοφ Ρυλ επεσήμανε ότι «αν η ζήτηση συνεχίσει να είναι τόσο ισχυρή και η παραγωγή δεν αυξηθεί, οι τιμές το καλοκαίρι θα ωθηθούν σε υψηλότερα επίπεδα». «Συνεπώς, το μόνο ερώτημα είναι πόσο θα αυξήσει την προσφορά ο ΟΠΕΚ», κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει η συνέχιση της αβεβαιότητας γύρω από τη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές εντάσεις ως προτροπή για τον ΟΠΕΚ να κινηθεί για να ηρεμήσει τις αγορές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε