Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Τα 7 κορυφαία σενάρια για τη συντριβή της πτήσης MH370

Τα 7 κορυφαία σενάρια για τη συντριβή της πτήσης MH370

Μετά την ανεύρεση συντριμμιών στο νησί του Ινδικού Ωκεανού La Reunion που εκτιμάται ότι συνδέονται με την πτήση MH370 της Malaysia Airlines, επανέρχονται οι θεωρίες γύρω από την αιτία που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

Η DailyMail εξετάζει 7 από τα κορυφαία σενάρια αναφορικά με το τι μπορεί να συνέβει το μοιραίο βράδυ της 8ης Μαρτίου 2014.

1. Έριξε την πτήση ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah

Η πιο δημοφιλής θεωρία κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους ήταν πως ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah είχε προγραμματίσει μαζική δολοφονία λόγω προσωπικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τις φήμες είχε χωρίσει με τη σύζυγό του Fizah Khan και ήταν έξαλλος λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο επειδή καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή για σοδομισμό ο συγγενής του και αρχηγός της αντιπολίτευσης Anwar Ibrahim.

Η γυναίκα του αρνήθηκε οποιαδήποτε προσωπικά προβλήματα και άλλα μέλη της οικογένειας και φίλοι του έκαναν λόγο για έναν αφοσιωμένο οικογενειάρχη που αγαπούσε τη δουλειά του.

Στη θεωρία αυτή κατέληξε και η πρώτη ανεξάρτητη μελέτη του ερευνητή αεροπορικών δυστυχημάτων Ewan Wilson. Ο πιλότος και ιδρυτής του Kiwi Airlines κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη κάθε πιθανό εναλλακτικό σενάριο. Ωστόσο δεν μπόρεσε να παράσχει πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία του.

Φημολογείται ότι ο Zaharie Ahmad Shah χρησιμοποίησε έναν προσομοιωτή πτήσης στο σπίτι του για να σχεδιάσει μια διαδρομή σε ένα απομακρυσμένο νησί. Αξιωματούχοι στην Κουάλα Λουμπούρ και τεχνικοί εμπειρογνώμονες του FBI δεν βρήκαν τίποτα στον προσομοιωτή του που να υποδηλώνει ότι σκόπευε να ρίξει την πτήση.

2. Το έριξε ο συγκυβερνήτης Fariq Abdul Hamid

Τα βλέμματα στράφηκαν και στον ρόλο του 27χρονου συγκυβερνήτη Fariq Abdul Hamid που θεωρήθηκε ύποπτος για τη συντριβή της πτήσης. Το σενάριο τον ήθελε να εξουδετέρωσε τον πιλότο και να απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο, με το πλήρωμα και τους επιβάτες να μην μπορούν να ανοίξουν την κλειδωμένη πόρτα του πιλοτηρίου.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας εκτιμούν ότι είχε προβλήματα στη σχέση του επέλεξε να αυτοκτονήσει με αυτόν τον δραματικό τρόπο. Το σενάριο ενισχύθηκε όταν έγινε γνωστό πως ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που επικοινώνησε από το πιλοτήριο προτού διακοπεί το σύστημα επικοινωνίας.

3. Το έκλεψαν οι Ρώσοι και το προσγείωσαν στο Καζακστάν

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήθελαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει δώσει εντολές για κατάληψη και προσγείωση του αεροσκάφους στο Καζακστάν.

4. Χρησιμοποίησαν το αεροπλάνο για επίθεση αυτοκτονίας

Αυτή η θεωρία προέκυψε από τη 41χρονο Βρετανή ιστιοπλόο Katherine Tee που έγραψε στο blog της ότι έγινε αεροσκάφος καμικάζι για να πλήξει στόλο κινεζικών πλοίων.


5. Έγινε προσθαλάσσωση στη θάλασσα Andaman

Σε πτήση που περνούσε πάνω από τη θάλασσα Andaman, στις 8 Μαρτίου, η 53χρονη Raja Dalelah πίστευε ότι είδε αεροπλάνο να κάθεται στην επιφάνεια του νερού.

Η κατάθεσή της χλευάστηκε από πιλότους που ισχυρίζονται ότι θα ήταν αδύνατο να δει μέρος του αεροσκάφους στο νερό από ύψος 35.000 ποδιών.

6. Καταστροφικό γεγονός και αναγκαστική προσθαλάσσωση

Εκτιμάται ότι συνέβη κάποιο καταστροφικό γεγονός, όπως η εκδήλωση πυρκαγιάς, και οι πιλότοι προσπάθησαν να γυρίσουν προς τη χερσόνησο της Μαλαισίας με την ελπίδα να προσγειώσουν την πτήση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει πορεία το αεροσκάφος εάν δεν υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκτιμάται ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο πιλοτήριο και αυτό ήταν που οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους.

7. Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αεροσκάφος

Το σενάριο θέλει τις ΗΠΑ να καταρρίπτουν το αεροσκάφος φοβούμενοι αεροπειρατεία και τρομοκρατική επίθεση στη στρατιωτική βάση Diego Garcia στον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε