Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για το δράμα των ελλήνων πολιτών

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για το δράμα των ελλήνων πολιτών

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να σώσει τη χώρα, αλλά συνάμα οι Έλληνες πολίτες αναδεικνύουν τα όρια της αντοχής τους, απαιτώντας να παταχθούν διαφθορά, φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία.

Αυτή είναι η γενική εικόνα που προβάλλεται από αμερικανικά ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ σε ορισμένα από τα δημοσιεύματα και τα ραδιοτηλεοπτικά σχόλια γίνεται αναφορά στα μέτρα και στο θέμα της επιμήκυνσης.

Η διαφθορά και η δωροδοκία εξακολουθούν να μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τη “Νιου Γιορκ Τάιμς”, με εκτενή ανταπόκριση από το Λεβίδι Αρκαδίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, ενώ η οικονομική κατάσταση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών συνεχίζει να φθίνει, η μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες δεν κάνουν σχεδόν τίποτε για να αντιμετωπίσουν βαθιά ριζωμένα προβλήματα που αναστέλλουν την ανάπτυξη, όπως η γραφειοκρατία και η δωροδοκία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, διαπιστώνεται ευρεία απογοήτευση από τους Έλληνες πολίτες, μέσα από τη μαρτυρία ενός παραγωγού σαλιγκαριών στην Αρκαδία, του Γρηγόρη Σκούρου, ο οποίος προσπάθησε να ξαναξεκινήσει τη ζωή του πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάστηκαν 18 μήνες για να λάβει τη σχετική άδεια.

Όπως αναφέρεται, η απογοήτευση ήταν έκδηλη στις απεργίες αυτής της εβδομάδας και ενόψει της προγραμματισμένης για την 26η Σεπτεμβρίου νέας γενικής απεργίας. Το γεγονός αυτό, τονίζεται χαρακτηριστικά, μπορεί να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να προωθήσει στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεδομένων των περιορισμένων εναλλακτικών πολιτικών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον ως σημαντικότερη πρόκληση για την κυβέρνησή του, τους ολοένα και πιο ανήσυχους Έλληνες ψηφοφόρους.

Η “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” προβάλλει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα ευελπιστεί πως θα ολοκληρώσει έως την ερχόμενη Κυριακή τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου πακέτου νέων περικοπών ύψους πολλών δισ. ευρώ. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται ότι ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας μετά την τρίωρη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει πλέον χρόνο όσον αφορά τη λήψη μιας οριστικής απόφασης για τις νέες περικοπές δαπανών.

Αναφορά γίνεται, επίσης, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ήταν πλεονασματικό τον περασμένο Ιούλιο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, το πλεόνασμα ανήλθε στα 642 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 υπήρχε έλλειμμα ύψους 880 εκατ. ευρώ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN πρόβαλε συνέντευξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος αναφέρθηκε στις “μεγάλες θυσίες” στις οποίες καλείται να υποβληθεί ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι παρά τις περικοπές στους τομείς της υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, όπως τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά 11 δισ. ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ποσοστό ίσο με το 5,5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές χωρίς να πλήττεται η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ τόνισε ότι το κράτος θα αποπληρώσει εντός του έτους τις οφειλές του προς τρίτους (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς).

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, γίνεται αναφορά στις “παλινωδίες και στην αναποφασιστικότητα” των Ευρωπαίων σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους, παρά την αλλαγή κλίματος που σημειώθηκε με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Επίσης, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2014.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη για “υφεσιακού χαρακτήρα” επώδυνα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται, τα οποία καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο από την ύφεση και συνακόλουθα τη μείωση του χρέους, προσθέτοντας ότι ακόμη και η Πορτογαλία, η οποία σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα εφήρμοσε πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στο σχέδιο διάσωσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, καθώς η εφαρμοζόμενη συνταγή ήταν λάθος από την αρχή.

Όπως υποστηρίζεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2014. Αντίθετα, το ποσοστό με τα ισχύοντα δεδομένα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 140% και 160%, ενώ μια διετής επιμήκυνση του προγράμματος θα δημιουργούσε επιπλέον κόστος 20 δισ. έως 40 δισ. ευρώ, όχι μόνο από τις ανάγκες της επιπλέον 20μηνης χρηματοδότησης, αλλά και εξαιτίας της συνακόλουθης εμβάθυνσης της ύφεσης.

Κατά τον αρθρογράφο, υπάρχουν τρεις απλές και ανέξοδες για την Ευρώπη λύσεις, όπως: η παροχή επιπλέον χρόνου προς την Ελλάδα με τη χρονική μετάθεση των 21 δισ. ευρώ του ΔΝΤ για το 2016, με την απόδοση 13 δισ. ευρώ που κέρδισε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και από την ένταξη της Ελλάδας στον ΕΜΣ, σύμφωνα με το ισπανικό πρότυπο, ώστε να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, γεγονός που θα μείωνε το ελληνικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ για περίπου 15 μονάδες.

Σε μια άλλη είδηση αναφέρεται ανταπόκριση στο πρακτορείο “Μπλούμπεργκ” ότι, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, η Ελλάδα σχεδιάζει την πώληση ακινήτων που στεγάζουν διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος άντλησης 50 δισ. ευρώ, έως το 2020, από την πώληση ακινήτων.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, πρόκειται για ακίνητα ελληνικών διπλωματικών Αρχών στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Βελιγράδι, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο κατάλογος των ακινήτων προς πώληση, ο οποίος περιοριζόταν έως σήμερα στο εσωτερικό της χώρας, περιλαμβάνει τώρα και ακίνητα στο εξωτερικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε