Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα “έσπασαν” Μπερλουσκόνι και Φίνι – Ταράζεται η ιταλική κυβέρνηση

Σε διάσπαση του LdP οδήγησε τελικά η όλο και κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του «άσπονδου» πολιτικού συμμάχου του Τζιανφράνκο Φίνι…

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αποκήρυξαν τον δεύτερο λέγοντας πως δεν εκφράζει πλέον τις θέσεις του κόμματος.
 
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, τα ηγετικά στελέχη του LdP συνεδρίασαν υπό τον Σ.Μπερλουσκόνι και, όπως ήταν αναμενόμενο, εξέδωσαν κοινή απόφαση στην οποία καταδικάζουν εντονότατα τον πρόεδρο της Βουλής Τζ.Φίνι καταλήγοντας πως «οι πράξεις και τα σχόλιά του δεν συνάδουν με τις αρχές του κόμματος» που συνίδρυσε. To κείμενο προσυπέγραψαν όλα τα προεδρικά στελέχη πλην τριών.
 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον «προδότη και συνωμότη» Τζ.Φίνι για άσκηση εσωτερικής αντιπολίτευσης καταδικάζοντας σε αργό θάνατο το PdL, απαιτώντας την Παρασκευή ο κάποτε σύμμαχός του να αποχωρήσει από την προεδρία της Βουλής. Ανυποχώρητος εμφανίζεται προς το παρόν ο Τζ.Φίνι, λέγοντας πως δεν μπορεί ούτε το κόμμα ούτε ο Σ.Μπερλουσκόνι να αποφασίσει για το ζήτημα.
 
Ο Καβαλιέρε επιμένει ότι η κίνηση δεν απειλεί την σταθερότητα της κυβέρνησής του, παρά το ότι περίπου 50 βουλευτές υπολογίζεται πως πρόσκεινται στον Φίνι.
 
Η Repubblica σχολιάζει ότι τα δραματικά γεγονότα έχουν φέρει τη Ρώμη ένα βήμα πριν την πολιτική κρίση, ενώ η διάσπαση κυβερνώντος σχηματισμού είναι χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία –την στιγμή που ούτε το Σύνταγμα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τις κινήσεις των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, όπως υπογραμμίζει το Reuters.
 
Ο Τζ.Φίνι είχε διαλύσει το συντηρητικό κόμμα του της «Εθνικής Συμμαχίας» για να απορροφηθεί από το LdP υπό τον Μπερλουσκόνι το 2009, έπειτα από 14 χρόνια υποστήριξης που παρείχε στον Καβαλιέρε. Η διαμάχη μεταξύ των δύο πολιτικών ξεκίνησε από την κριτική του Φίνι για την ηθική και τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ο Τζανφράνκο Φίνι, στον οποίο ασκούνται πιέσεις από τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκονι να εγκαταλείψει την προεδρία της κάτω βουλής, ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ότι δεν θα παραιτηθεί σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη.

Ο Φίνι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της ρήξης στο κυβερνών κόμμα της Ιταλίας, αρνήθηκε σήμερα να υποχωρήσει στη διένεξή του με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σημείωσε ότι οι υποστηρικτές του μπορεί να ψηφίζουν κατά της κυβέρνησης.

Οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο θα “υποστηρίζουν πιστά την κυβέρνηση κάθε φορά που θα δρα εντός του πλαισίου του εκλογικού προγράμματος, αλλά δεν θα διστάσουν να πολεμήσουν προτάσεις που είναι άδικες ή επιβλαβείς για το ευρύτερο συμφέρον”, σημείωσε ο συνιδρυτής του κόμματος “Λαός της Ελευθερίας” του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε