Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τα έβαλε με την Κίνα ο Ομπάμα: «Χειραγωγεί τις αγορές»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκιίνο πως “στρεβλώνει” τις παγκόσμιες εμπορικές ανταλλαγές παρεμβαίνοντας για να μειώσει την τιμή του νομίσματός της, του γουάν.

“Η Κίνα ήταν πολύ επιθετική στο να στρεβλώνει το σύστημα των εμπορικών ανταλλαγών υπέρ της και σε βάρος άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου.

“Και η χειραγώγηση της ισοτιμίας είναι ένα παράδειγμα αυτού ή τουλάχιστον των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έκαναν ώστε το νόμισμά τους να αξίζει λιγότερο απ’ ό,τι θα υπαγόρευε φυσιολογικά η αγορά”, πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως, με δεδομένες αυτές τις παρεμβάσεις του Πεκίνου, η ανατίμηση του γουάν παραμένει ανεπαρκής.

“Αυτό καθιστά τις εξαγωγές τους λιγότερο ακριβές και αυτό καθιστά τις εξαγωγές μας προς αυτούς περισσότερο ακριβές. Συνεπώς είδαμε μια κάποια βελτίωση, μια ελαφρά ανατίμηση (του γουάν) εδώ κι ένα χρόνο. Όμως δεν είναι αρκετό”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ η Γερουσία εξετάζει ένα σχέδιο νόμου με στόχο την τιμωρία της Κίνας κάνοντας το υπουργείο Οικονομικών να κατηγορήσει επισήμως το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμά του και να εφαρμόσει κυρώσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Το κείμενο πέρασε χθες από ένα νέο στάδιο στη Γερουσία –όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί– με μια διαδικαστική ψηφοφορία στην οποία 62 ψήφισαν υπέρ της ολοκλήρωσης των συζητήσεων και 38 κατά.

Όμως η τελική ψηφοφορία αναβλήθηκε εξαιτίας μιας διένεξης ανάμεσα στα δύο κόμματα για ένα διαδικαστικό ζήτημα και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την προσεχή Τρίτη.

Η άνω βουλή του κοινοβουλίου των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα εγκρίνει το κείμενο, όμως από την πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο πρόεδρός της Τζον Μπένερ έχει ήδη προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι “επικίνδυνο” και υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει έναν εμπορικό πόλεμο.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα απέφυγε να υποστηρίξει ρητά το νομοσχέδιο και επανέλαβε ανησυχίες ότι οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να συμφωνεί με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανονισμούς. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από το Πεκίνο ότι μπορεί να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Εντούτοις αναμένεται ευρέως ότι θα υιοθετηθεί.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα αποφάσισε τον Ιούνιο του 2010 να αφήσει να κυμανθεί πιο ελεύθερα η ισοτιμία του γουάν σε σχέση με το δολάριο, αφού την κράτησε σχεδόν σταθερή επί δύο χρόνια. Έκτοτε το κινεζικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά περίπου 7%.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν πως το γουάν είναι σαφώς υποτιμημένο.

Όμως στην έκθεση που υποβάλλει δύο φορές το χρόνο το υπουργείο Οικονομικών στο Κογκρέσο σχετικά με ενδεχόμενες καταχρήσεις των κύριων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ στο θέμα των ισοτιμιών, η κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν, έπειτα από μια ξαφνική υποτίμηση το 1994, να θεωρήσει πως η Κίνα επιδίδεται σε “χειραγώγηση” του νομίσματός της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε