Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Τα έβαλε με τους New York Times το Βατικανό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι αποκαλύψεις πως ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ γνώριζε αλλά συγκάλυπτε υποθέσεις παιδεραστίες συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία, με την Αγία Έδρα να τα βάζει με τους New York Times.

Το Βατικανό εξαπέλυσε επίθεση στην εφημερίδα για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο Πάπας είχε διαχειριστεί με λάθος τρόπο μια σειρά περιπτώσεων κακοποίησης, όταν ακόμη ήταν καρδινάλιος.

«Ζητώ από τους Times να επανεξετάσουν την επίθεση τους κατά του Πάπα Βενέδικτου», αναφέρει η δήλωση του Καρδιναλίου Γουίλιαμ Λεβάντα, του κορυφαίου ιερωμένου του Βατικανού στις ΗΠΑ. Ο Λεβάντα, ο οποίος είναι Αμερικανός υπήκοος, διαδέχτηκε τον Βενέδικτο, στη θέση του επικεφαλής των δογματικών θεμάτων, όταν εκείνος εκλέχτηκε στη θέση του Πάπα, το 2005.

Το Βατικανό έχει αρνηθεί κάθε συγκάλυψη στην κακοποίηση των 200 κωφών παιδιών από τον αιδεσιμότατο Λόρενς Μέρφι, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των New York Times τόσο το Βατικανό και όσο και ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ, είχαν προειδοποιηθεί για τη δράση του αλλά δεν τον αποσχημάτισαν.

«Κάποια επιβεβαιώθηκαν από την εκκλησία και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένας που να αμφισβητήσει τα γεγονότα τα οποία αναφέραμε», έγραψε η εφημερίδα στην απάντηση της στην οποία επεσήμανε ότι «οι καταγγελίες για κακοποίηση μέσα στην Καθολική εκκλησία είναι ένα σοβαρό θέμα και το Βατικανό τις έχει παραδεχτεί σε πολλές περιπτώσεις».

Προς υπεράσπιση του Πάπα έσπευσαν και καθολικοί φοιτητές από την οργάνωση Opus Dei, που παρέδωσαν στον καταπονημένο Ποντίφικα, μία επιστολή στήριξης κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο οποίο όμως ο Πάπας δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στο σκάνδαλο που συνταράσσει την εκκλησία περιοριζόμενος να πει ότι οι ιερείς πρέπει πάντοτε να στέλνουν μήνυμα «ελπίδας, συμφιλίωσης και ειρήνης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε