Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τα εύσημα της Λαγκάρντ στην Ακτή Ελεφαντοστού

Τα εύσημα της Λαγκάρντ στην Ακτή Ελεφαντοστού

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην Ακτή Ελεφαντοστού εξέφρασε μεγάλη εμπιστοσύνη στο νέο “οικονομικό θαύμα” στη δυτικοαφρικανική χώρα έπειτα από μια 10ετή πολιτική κρίση.

Πάντως, τόνισε παράλληλα ότι “η ενδημική διαφθορά θα πρέπει να εκριζωθεί”.”Η ώρα του δεύτερου θαύματος ήλθε” μετά από την κρίση που λίγο έλειψε να διαλύσει την πιο ισχυρή γαλλόφωνη χώρα στη Δυτική Αφρική, υποστήριξε η Λαγκάρντ, που μίλησε σήμερα στη βουλή της χώρας.

Πρώην γαλλική αποικία, μετά την ανεξαρτητοποίησή της η Ακτή Ελεφαντοστού τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 χάρη στο κακάο πέτυχε το πρώτο της οικονομικό “θαύμα”. Σήμερα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος αυτού στον πλανήτη.

Τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα πληττόταν από μια πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε όταν ο Λοράν Γκμπαγκμπό έχασε μεν τον Δεκέμβριο του 2010 τις προεδρικές εκλογές, αλλά αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία πέντε μήνες αργότερα–τον Απρίλιο του 2011–έπειτα από μια εμφύλια σύρραξη με δυνάμεις του εκλεγμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

“Η νέα κατάσταση βασίστηκε στη συμφιλίωση, στη συνένωση δυνάμεων, μετά την προηγηθείσα τραυματική περίοδο των διαιρέσεων”, είπε η Λαγκάρντ, που θα βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού ως αύριο Τρίτη.

Ο πρόεδρος Ουαταρά, ο οποίος είχε θητεύσει στο ΔΝΤ, επρόκειτο να έχει κατ’ ιδίαν συνάντησή με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2012 στη χώρα αυτή, που ξεπέρασε το 8,5%.

Επισήμανε ότι δεν αποτελεί απλά μια “ευχή” το να γίνει η Ακτή Ελεφαντοστού μια περιφερειακή οικονομική δύναμη περί το 2020. Αυτό θα συνέβαλε θα αντιμετωπιστεί η φτώχεια που μαστίζει, σήμερα, σχεδόν το μισό των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Κάντε επενδύσεις και βελτιώστε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνέστησε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους βουλευτές, κατανείμετε καλύτερα τον πλούτο σας, κάνετε χρηστή διακυβέρνηση, εξοστρακίστε τη διαφθορά.

Πρόσφατα ο Ουαταρά υποσχέθηκε ότι “η διαφθορά θα παταχθεί”.

Ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή του κακάο, καθώς τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια.

Την αύξηση τιμών στα καύσιμα απέδωσε στη μείωση των επιδοτήσεων, μια ανατίμηση πάντως η οποία έχει αναστατώσει τον τοπικό πληθυσμό, παρότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια πριν ισχύσει το αντιδημοφιλές αυτό μέτρο.

Έχει αναβληθεί από την κυβέρνηση η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που ζητούσε το ΔΝΤ.

Ένα τετραετές πλάνο οικονομικής ανάπτυξης –2012 έως 2015– προσέλκυσε τελικά την διπλάσια και πλέον της αναμενόμενης διεθνούς επενδυτικής βοήθειας, ενώ εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στα ορυχεία.

Η δημόσια τάξη και ο πολιτικός βίος προς τα τέλη του 2012 κατέστησαν εκ νέου πηγές προβλημάτων, καθώς αναζωπυρώθηκε στο ίδιο διάστημα η εχθρότητα υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό προς το νέο καθεστώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε