Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα φτηνά εργατικά χέρια της Κίνας σηκώθηκαν και διεκδικούν

Τα φτηνά εργατικά χέρια της Κίνας σηκώθηκαν και διεκδικούν

Κύμα απεργιών σαρώνει τα κινεζικά εργοστάσια, όπου οι εργαζόμενοι “ξεζουμίζονται” με αμοιβή λίγων δολαρίων, τροφοδοτώντας την αλματώδη ανάπτυξη της κομμμουνιστικής χώρας.

Αυτή τη στιγμή σε απεργία βρίσκονται για τέταρτη ημέρα 3.000 εργαζόμενοι της  ιαπωνικής Tianjin Mitsumi Electric στη βόρεια Κίνα, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εταιρεία που βγάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα και εξαρτήματα υπολογιστών έχει σταματήσει την παραγωγή.

Υπάλληλος της εταιρείας που μιλά στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι παίρνει μισθό 220 δολάρια το μήνα, για εργασία έξι ημερών την εβδομάδα και με δύο ώρες υπερωρία ημερησίως τις οποίες όμως δεν πληρώνεται. Επίσης όπως αναφερει δουλεύει χωρίς καμία ασφάλεια.

Ανάλογες κινητοποιήσεις σταμάτησαν τις προηγούμενες εβδομάδες την παραγωγή στα κινεζικά εργοστάσια της Toyota και της Honda. Πρώτοι το δρόμο “έδειξαν” οι εργαζόμενοι στη Foxconn όπου παράγονται προϊόντα των Apple , Μicrosoft, Μotorola, Νokia, Sony, Dell και Εricsson. Στο εργοστάσιο αυτό υπήρξε σωρεία αυτοκτονιών υπαλλήλων με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να δώσει μία αύξηση – η οποία πάλι αφήνει το μισθό σε αδιανόητα για το δυτικό κόσμο χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, στην Κίνα το δικαίωμα στην απεργία δεν υπάρχει ως θεσμική κατοχύρωση από το 1982 και μετά με το σκεπτικό ότι δεν έχει νόημα σε ένα κομμουνιστικό σύστημα. Ωστόσο οι συνθήκες εργασίας στα κινεζικά εργοστάσια δεν έχουν καμία σχέση με έναν κομμουνιστικό παράδεισο. Θυμίζουν μάλλον καπιταλιστική κόλαση.

Η δουλειά ξεκινά στις 4 τα ξημερώματα και σταματά έπειτα από 20 ώρες μόνο για λόγους συντήρησης. Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται επτά και έξι ημέρες την εβδομάδα για μισθούς που ξεκινούν από 90 και φτάνουν μέχρι τα 200 ή κάτι παραπάνω δολάρια. Την ίδια στιγμή τα προϊόντα που παράγουν οι σύγχρονοι σκλάβοι πουλιούνται πολύ παραπάνω από το μηνιαίο μισθό τους.

Στις άτεγκτες “γραμμές συναρμολόγησης” οι συζητήσεις απαγορεύονται την ώρα της βάρδιας και στα διαλείματα οι εργαζόμενοι τρώνε και κοιμούνται στους κοιτώνες των εργοστασίων. Οι διακοπές είναι λέξη άγνωστοι και οι περισσότεροι στέλνουν τα χρήματα πίσω στα χωριά τους για την επιβίωση της οικογένειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε