Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τα κεφάλια των πολεμιστών Μαορί επιστρέφουν στην πατρίδα

Τα κεφάλια των πολεμιστών Μαορί επιστρέφουν στην πατρίδα

Τα μουμιοποιημένα κεφάλια πολεμιστών Μαορί επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά από αιώνες, με απόφαση της γαλλικής βουλής.

Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο ενέκρινε τον επαναπατρισμό στη Νέα Ζηλανδία των κεφαλιών που βρίσκονται σε μουσεία της Γαλλίας. Η απόφαση είναι μέρος ευρύτερης πρωτοβουλίας για επαναπατρισμό αντικειμένων που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά λαών και βρίσκονται μακριά από τις χώρες από όπου προήλθαν.

Τα κεφάλια αυτά ανήκουν σε γενναίους πολεμιστές Μαορί, των οποίων σύμφωνα με το παραδοσιακό τους έθιμο τα κεφάλια μουμιοποιήθηκαν και πάνω τους σχεδιάστηκαν τατουάζ. Αυτά τα κρατούσαν οι φυλές και τα επεδείκνυαν με θαυμασμό.

Βρέθηκαν στην Ευρώπη από τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ του 18ου και του 19ου αιώνα, καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως “εξωτικά” αντικείμενα. Είχαν καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές και σε πολλά μουσεία.

Τώρα, μετά την απόφαση της γαλλικής βουλής, τα κεφάλια – πάνω από 10 – θα επιστρέψουν στο μουσείο Τε Παπα στο Ουέλινγκτον της Ν. Ζηλανδίας όπου θα εκτεθούν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις φυλες όπου ανήκουν για να ταφούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε