Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Τα παιδιά της Φουκουσίμα εμφανίζουν προβλήματα στον θυρεοειδή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Παρόλο που πολλά από τα παιδιά που έμεναν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους άμεσα εμφανίζουν τώρα ορμονικές και άλλες δυσλειτουργίες στους θυρεοειδείς αδένες.

Το Ιαπωνικό Ίδρυμα Τσερνόμπιλ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σινσού πραγματοποίησαν εξετάσεις σε παιδιά έως 16 ετών. Ανάμεσά τους και βρέφη. Η περίοδος των εξετάσεων ήταν περίπου ένα μήνας και έγιναν στο Ναγκάνο, όπου διέμεναν προσωρινά μετά την απομάκρυνσή τους από την περιοχή της Φουκουσίμα. Δέκα εκ των 130 παιδιών εμφάνισαν ανάλογα προβλήματα!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ένα από τα παιδιά βρέθηκε να έχει χαμηλότερο επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών και επτά παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό της θυρεοτροπίνης, δηλαδή της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς.

Τα άλλα δύο παιδιά διαγνώστηκαν με σχετικώς υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα της πρωτεΐνης θυρεοσφαιρίνη, που ενδεχομένως να προήλθε από βλάβη στους θυρεοειδείς αδένες.

Τρία από τα δέκα παιδιά διέμεναν εντός της ζώνης απαγόρευσης και ένα από αυτά σε περιοχές που απέχουν 20 με 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο, ενώ τα άλλα έξι διέμεναν σε πιο μακρινές πόλεις.

“Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά είναι άρρωστα, αλλά απαιτείται μακροχρόνια παρατήρηση,” δήλωσε ο επικεφαλής του ιδρύματος Μινόρου Καμάτα.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι παρατηρείται διαρροή ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον από τις 11 Μαρτίου που σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών και ακολούθησε τσουνάμι. Ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στην 20 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού από το εργοστάσιο.

Το ραδιενεργό ιώδιο τείνει να συγκεντρώνεται στους θυρεοειδείς αδένες των βρεφών και των παιδιών αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μετέπειτα ζωή τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 50.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει την περιφέρεια της Φουκουσίμα καθώς φοβούνται τις επιπτώσεις για την υγεία τους από την ραδιενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή που το τσουνάμι χτυπάει το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα! Οι πρώτες φωτο

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ αναστάτωσε την Φουκουσίμα

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

10 νεκρούς αφήνει πίσω του ο Ρόκε – Πέρασε και δεν… ακούμπησε τη Φουκουσίμα

Πλουτώνιο έξω από τον πυρνηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε