Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τα πιο “σκληρά” μέτρα του Βατικανού δεν πείθουν

ΦΩΤΟ REUTERS

Νέους πιο αυστηρούς κανόνες για την καταπολέμηση της παιδεραστίας μεταξύ των κληρικών υιοθέτησε το Βατικανό, αλλά προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις.

Η Αγία Έδρα εισήγαγε πιο γρήγορες διαδικασίες για τις επείγουσες περιπτώσεις, αυξάνοντας κατά 10 χρόνια την περίοδο παραγραφής και εξομοιώνοντας τη σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος νοητικά ανάπηρων με την παιδεραστία.

Αυτοί οι νέοι κανόνες προβλέπουν γρήγορες διαδικασίες για τη διευθέτηση των πιο επειγουσών ή σοβαρών περιπτώσεων, επιτρέποντας το διορισμό λαϊκών στα εκκλησιαστικά δικαστήρια, διευκρίνισε το Βατικανό σε ένα κείμενο που ονόμασε “κανόνες για τα πιο σοβαρά αδικήματα”, το οποίο παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, η παραγραφή για την παιδεραστία αυξάνεται από τα 10 στα 20 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος, δίνοντας τη δυνατότητα στα θύματα να καταγγείλουν την κακοποίησή τους μέχρι την ηλικία των 38 ετών, ενώ εξομοιώνεται η σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος νοητικά ανάπηρων με την παιδεραστία και εισάγεται το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας.

Εξάλλου, ως “σοβαρό αμάρτημα” κατά των εκκλησιαστικών κανόνων αναφέρεται η “χειροτονία γυναικών”, κάτι που συμφωνεί με απόφαση που εκδόθηκε το 2007 με στόχο να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο κίνημα υπέρ της χειροτόνησης γυναικών.

Τα νέα μέτρα του Βατικανού χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκή από την αμερικανική οργάνωση θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς (SNAP). “Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του Βατικανού σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση μπορούν να ανακεφαλαιωθούν με λίγες λέξεις: εκτός θέματος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μπάρμπαρα Ντόρις, μία από τους υπεύθυνους της SNAP.

“Προσπαθούν να πυροβολήσουν έναν ελέφαντα με ένα νεροπίστολο, την ώρα που ο ελέφαντας δεν είναι καν σε απόσταση βολής”, πρόσθεσε.

“Σε όλο τον κόσμο οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας πιστεύουν τους κατηγορούμενους και όχι τους κατήγορους, αρνούνται να μιλήσουν στους ενορίτες τους και (…) αγνοούν τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ακόμα κι αν αυτές μοιάζουν αξιόπιστες”, υπογραμμίζει η Ντόρις. “Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά, όχι οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές της εκκλησίας”, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε