Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα πήρε όλα (και τα ενταξιακά κεφάλαια) κι έφυγε ο Νταβούτογλου

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Αν υπάρχει ένας κερδισμένος από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Μπορεί η οριστική απόφαση να μετατέθηκε για τις 18 Μαρτίου αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός χόρεψε… για τα καλά τους Ευρωπαίους.

Δεν είναι μόνο ότι πήγε στις Βρυξέλλες με συμφωνία για να πάρει η Τουρκία τρία δισ. για να κάνει τα αυτονόητα, βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, αλλά κατάφερε να του δώσουν ακόμη τρία δισ. και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις!

Οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία συμφώνησαν μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Ο Νταβούτογλου γυρνά στην Τουρκία και με τη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για ταξίδια Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων (σ.σ. μετά την εισβολή στην εφημερίδα Ζαμάν και την ανάληψη του… ελέγχου της από την κυβέρνηση), είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε