Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τα πρώτα… μαντάτα για την TEPCo – Υποβαθμίστηκε από τη Moody’s

ΦΩΤΟ REUTERS

Μόνο αίσθηση δεν προκαλεί η απόφαση του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει σε Baa1 την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η μείωση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της TEPCo αντικατοπτρίζει τα σημαντικά χρέη που αντιμετωπίζει η εταιρεία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, εξηγεί η Moody’s σε ανακοίνωση της.

«Στην υποβάθμιση αυτή λαμβάνεται επίσης υπόψη το τεράστιο κόστος που η εταιρεία θα υποστεί, μόλις η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεπεραστεί», συνεχίζει η Moody’s, επικαλούμενη το κόστος της απολύμανσης του χώρου και των γύρω περιοχών της Φουκουσίμα, που έχουν μολυνθεί από σημαντικά πυρηνικά απόβλητα.

Η TEPCo, η πρώτη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, εξυπηρετεί περίπου το ένα τρίτο των ιαπωνικών νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο και των 35 εκατομμυρίων κατοίκων του.

Εκτός του ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το χειρότερό της πυρηνικό δυστύχημα, η TEPCo δέχτηκε σοβαρότατες επικρίσεις από την κυβέρνηση μετά την έκθεση στη ραδιενέργεια πολλών εργαζομένων και τη δημοσίευση ανακριβών στοιχείων σχετικά με το επίπεδο της ραδιενέργειας στη μονάδα.

Η εταιρεία πρέπει να πληρώσει για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης στην Φουκουσίμα, τις επισκευές σε αρκετούς άλλους γειτονικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και του δικτύου διανομής της.

Ο όμιλος πρέπει επίσης να είναι έτοιμος να αποζημιώσει τα θύματα της ραδιενέργειας που εκπέμπεται από την κατεστραμμένη μονάδα.

Από τις 11 Μαρτίου, όταν ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι «βύθισαν» την Ιαπωνία στο πένθος, η μετοχή της TEPCo σημείωσε πτώση κατά περίπου 78%, καθώς όλοι οι μέτοχοι σπεύδουν να απαλλαγούν από αυτές. Η κυβέρνηση πάντως δεν αποκλείει τη μερική εθνικοποίηση της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10.000 φορές πάνω η ραδιενέργεια στο νερό της Φουκουσίμα! – ‘Αταφοι 1.000 άνθρωποι στις μολυσμένες περιοχές!

Ραδιενεργό γάλα στις ΗΠΑ – 4.385 φορές υψηλότερα τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε