Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τα σενάρια φαντασίας που “έφτιαξαν” οι Αμερικάνοι για τον Λάντεν

REUTERS
Δεν πυροβόλησαν ποτέ κατά των Αμερικανών κι όμως λένε πως δέχθηκαν επίθεση. Γιατί δεν ήθελαν να τον συλλάβουν ζωντανό; Έπρεπε να ταφεί στην θάλασσα επιμένει ο Ομπάμα.

Καθώς περνούν οι μέρες από την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμπονταμπάντ, στο Πακιστάν που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια μέσω ανώνυμων διαρροών, για να δώσουν μια εικόνα των γεγονότων που χωρίς να διαψεύδει, αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που δημοσιοποίησε η Αμερικανική κυβέρνηση.
 
Πληροφορίες που προέρχονται από δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία, αποκαλύπτουν ότι τελικά μόνον ο ένας από τους τέσσερις στόχους της επιχείρησης που έχασαν τη ζωή τους, προέβαλλε αντίσταση ανταλλάσσοντας πυρά με την ομάδα εισβολής.
 
Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ίδιος ο Άραβας τρομοκράτης δεν ήταν οπλισμένος και ούτε απείλησε τους Αμερικανούς κομάντο, όταν βρέθηκαν μπροστά του.
 
Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η χρονολογική εξέλιξη της επιχείρησης είχε την ακόλουθη σειρά.
 
Η ομάδα εισβολής των ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε στο σκοτάδι, να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο δωμάτιο των ξένων στο ένα από τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των εγκαταστάσεων. Έκει δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά. Καθώς προχώρησαν προς το εσωτερικό ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλ-Κουάουιτι, αγγελιοφόρο του Οσάμα, τον οποίο γνώριζαν καλά οι μυστικές υπηρεσίες.
 
Μετά την εκτέλεση του Κουάουιτι οι άντρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν στο εσωτερικό του τμήματος της κύριας κατοικίας που εκτεινόταν σε τρία επίπεδα.
 
Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Νομίζοντας ότι οπλοφορεί έστρεψαν τα πυρά εναντίον του και τον σκότωσαν. Αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο αδελφός του Αλ-Κουαουϊτί, ενώ οι Αμερικανοί βρήκαν όπλα κοντά στο σώμα του.
 
Στη συνέχεια οι καταδρομείς του Αμερικανικού στρατού ανέβηκαν τις σκάλες. Καθώς ανέβαιναν ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι. Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά.
 
Ο άντρας δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί.
 
Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο στο οποίο είχε καταφύγει ο άντρας που είχαν πυροβολήσει. Την ώρα που έμπαιναν στο χώρο σπρώχτηκαν από μια γυναίκα. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στο μηρό.
 
Αφού την πυροβόλησαν, οι καταδρομείς, την έκαναν στην άκρη. Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πως αντέδρασε όταν τα κομάντο όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί.
 
Και οι δύο πηγές πάντως συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν αν και πως θα αντιδράσει και αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή.
 
Ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα έπεσε νεκρός στο πάτωμα του δωματίου του.
 
 
Η CIA είχε κρησφύγετο από όπου παρακολουθούσε τον Λάντεν, στο Αμποταμπάντ
 
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει ένα μυστικό κρησφύγετο στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν από όπου κατασκόπευε επί μακρό χρονικό διάστημα τις κινήσεις του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ την Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές με πρόσβαση στους στενούς κύκλους του Πενταγώνου, που επικαλείται η εφημερίδα, ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA είχε εγκατασταθεί μυστικά και παρακολουθούσε για αρκετούς μήνες την έπαυλη όπου είχε καταφύγει ο Άραβας τρομοκράτης, συλλέγοντας πληροφορίες για τον ίδιο και τους συντρόφους του.
 
Οι Ειδικές Δυνάμειςτου Αμερικανικού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ 60 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ και εκτέλεσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλους τρεις συνεργάτες του.
 
Η επιχείρηση κατασκοπίας του Μπιν Λάντεν, ήταν τμήμα ενός ευρύτερου πλάνου εποπτείας που βρισκόταν σε διεκπεραίωση από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στόχευε στον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ Κάϊντα.
 
Εφόσον αυτό θα συνέβαινε τότε ο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα θα απευθυνόταν στο Κογκρέσο και θα ζητούσε την έγκριση ειδικού κονδυλίου για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση που θα απέφερε, όπως και έγινε, το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
 
Ο Ομπάμα υπερασπίζεται την απόφασή του να ” ταφεί ” ο Μπιν Λάντεν στη θάλασσα.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο και θα βγει στον “αέρα” την Κυριακή, υπεραμύνεται της απόφασής του να δώσει εντολή στους κομάντος που εκτέλεσαν την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, να ποντίσουν τη σωρό του Άραβα αρχιτρομοκράτη στη θάλασσα, λέγοντας ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις επέδειξαν ” σεβασμό στη σωρό ” του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες που ακούστηκαν από μερίδα Μουσουλμάνων κληρικών, ότι με αυτή την ενέργεια οι ΗΠΑ, παραβίασαν το Ισλαμικό τελετουργικό.
 
“Επιδείξαμε περισσότερο σεβασμό και φροντίδα από όση επέδειξε ο μπιν Λάντεν, όταν δολοφόνησε 3.000 ανθρώπους. Αυτός δεν έδωσε και μεγάλη σημασία στην κατάσταση των σωρών των θυμάτων του και στη βεβήλωση που υπέστησαν “, τόνιζει ο Ομπάμα στην εκπομπή ” 60 Λεπτά ” του δικτύου CBS, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που εκτελέστηκαν υπό την καθοδήγηση του νεκρού πλέον ηγέτη της Αλ Κάϊντα.
 
” Αλλά ακόμα και αυτό είναι ένα σημείο που μας διαφοροποιεί από τους τρομοκράτες. Και πιστεύω ότι το αντιμετωπίσαμε με τον τρόπο που έπρεπε “, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του.
 
Γεγονός πάντως είναι ότι τα ερωτηματικά που εγείρονται επάνω στις συνθήκες που αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση από το επίλεκτο σώμα των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που απέφερε το θάνατο του Άραβα αρχιτρομοκράτη, πληθαίνουν καθημερινά.
 
Προβληματισμούς φαίνεται ότι προκαλεί στην κοινή γνώμη και η συνέχεια της επιχείρησης, που περιελάμβανε την “ταφή”, στη θάλασσα λίγες μόνο ώρες μετά το θανάσιμο πυροβολισμό στο στήθος και στο κεφάλι, του σώματος του νεκρού πλέον μπιν Λάντεν. Αρκετοί Μουσουλμάνοι,μεταξύ των οποίων και κληρικοί, υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση αντίκειται στο Ισλαμικό εθιμικό.
 
Αξιωματούχοι του Αμερικανικού στρατού διαβεβαιώνουν ότι η σωρός του Λάντεν πλύθηκε κατά το εθιμικό και διαβάστηκαν οι προσευχές, όπως καθορίζεται από τον Ισλαμικό νόμο, από Άραβα ιμάμη, προτού ποντιστεί στα νερά.
 
” Ήταν μια συνολική απόφαση “, απαντά ο πρόεδρος Ομπάμα στο ερώτημα αν ήταν αυτός που το αποφάσισε και αποκαλύπτει ” Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε από πριν και το τι θα κάναμε με τη σωρό του μπιν Λάντεν άν αυτός σκοτωνόταν στη συμπλοκή “.
 
” Και πιστεύω ότι αυτό, που προσπαθήσαμε να κάνουμε, έχοντας συμβουλευθεί και ειδικούς επάνω στον Ισλαμικό νόμο και το τελετουργικό, ήταν να βρούμε κάτι σύμφωνο με το ιερό εθιμικό , το οποίο θα επιδείκνυε το σεβασμό που πρέπει στη σωρό “, προσθέτει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος Ομπάμα.
 
Εν τούτοις ο Σαουδάραβας Σείχης Αμπντούλ Μοχσέν Αλ-Ομπαϊκάν, Σύμβουλος του Βασιλικού Δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε τη διαφωνία του δηλώνοντας ” Αυτό δεν είναι ο Ισλαμικός τρόπος, που προβλέπεται για να θάψεις τη σωρό κάποιου που σκοτώθηκε στην ξηρά, αν όντως σκοτώθηκε στην ξηρά. Όπως κάθε άνθρωπος πρέπει να ενταφιαστεί στη γη “.
 
 

Γιατί δεν είδε τη στιγμή της εκτέλεσης του μπιν Λάντεν…

 

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε