Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τα σημάδια του Φελπς στους Ολυμπιακούς άναψαν φωτιές! Ποιο “cupping”; “Vendouzes” λέγονται!

Τα σημάδια του Φελπς στους Ολυμπιακούς άναψαν φωτιές! Ποιο “cupping”; “Vendouzes” λέγονται!

Ήταν η εμφάνιση του Michael Phelps με τα σημάδια από τις βεντούζες στο σώμα του που έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται. Μιλώντας το NBC για τον Αμερικανό κολυμβητή απέδωσε την εφεύρεση της πρακτικής στους Κινέζους, κάνοντας μάλιστα λόγο για “cupping”.

“Το cupping δεν είναι κινέζικο. Ήταν ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, από την Κίνα; Όχι. Δεν έχω κάτι με την Κίνα αλλά ο Ιπποκράτης ήταν από ένα όμορφο ελληνικό νησί, την Κω. Και σύμφωνα με τους κοντινούς μου εμπειρογνώμονες -τη θεία του φίλου Κούλα, τον θείο μου Γιώργου, τους φίλους του, τον Sam Sianis από την ταβέρνα Billy Goat και σχεδόν όλους στο facebook, δεν είναι κινέζικο. Και δεν είναι cupping. Είναι ελληνικό και ονομάζεται vendouzes. Ρωτήστε όποιο από τα ξαδέρφια μου θέλετε και θα σας πουν. Ωστόσο οι σκεπτικιστές συνεχίζουν να με ταλαιπωρούν. “Δεν είναι μόνο οι Έλληνες, όλοι οι πολιτισμοί το έχουν. Για παράδειγμα ήταν και σε εκείνη την ταινία Zorba” μου είπε κάποιος που διαφωνεί. “Zorba; Εννοείς εκείνον τον αρχαίο Κινέζο;” του απάντησα και τότε κατάλαβε”, γράφει ο αρθρογράφος της  Chicago Tribune John Kass.

“Τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ άδικα με την ιστορία για τις vendouzes”, σχολίασε ο δικηγόρος Dino Armiros της Arnstein & Lehr. “Είναι απλά κλεψιά. Η Ελλάδα κουβαλά το φορτίο του κόσμου με την προσφυγική και την οικονομική κρίση και τώρα τα media κλέβουν τις vendouzes;” συμπληρώνει, με τον John Kass της Chicago Tribune, να τον δικαιώνει και να απειλεί με μηνύσεις τα μέσα ενημέρωσης (και το μέσο στο οποίο εργάζεται) για την απρόκλητη πολιτιστική υπεξαίρεση.

“Το έκανε η Gwyneth Paltrow και συζητήθηκε. Το έκανε ο Phelps. Μια τάση ξεκινά και το ονομάζουν “cupping”; διερωτάται ο Armiros. “Cupping; Είναι σοβαροί; Αυτές είναι vendouzes. Και δεν πιστώνεται και στις γιαγιάδες που διέσωσαν την πρακτική μέσα στους αιώνες”.

Αφού ο αρθρογράφος δίνει οδηγίες για τις vendouzes, σχολιάζει πως ο Phelps είχε τόσο έντονα τα σημάδια επειδή δεν τις έβγαλαν νωρίς. “Προφανώς δεν υπήρχε κάποια Ελληνίδα γιαγιά στην Ολυμπιακή ομάδα”. Από τα σχόλια στο facebook, προκύπτει πως οι βεντούζες είναι γνωστές στην Πολωνία, το Μεξικό, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Ρουμανία μεταξύ άλλων.

“Αρχαία Αίγυπτος και Ιπποκράτης”, σχολίασε ο Panagiotis Korbakis. “Φυσικά και είχαν εμπλακεί οι Αιγύπτιοι. Δεν θέλω να τους κλέψω τη δόξα. Αλλά ο Ιπποκράτης ήταν ο πρωταθλητής και σύμφωνα με άψογες πηγές οι vendouzes είναι τόσο ελληνικές όσο η moutza”.

Πηγή: chicagotribune

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε