Ειδήσεις ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ CASSINI SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ισπανία

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ισπανία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.04.2012 | 10:03
Πρώτη δημοσίευση: 18.04.2012 | 09:57

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα 3 "plan B" που μελετά η ΕΕ για την Ισπανία σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού της ανέλθει σε αφόρητα επίπεδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί χρηματοπιστωτική βοήθεια. Όμως μελετούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας –το οποίο υποχώρησε χθες- ανέλθει σε αφόρητα επίπεδα, αν και επισήμως οι αρμόδιοι επιμένουν ότι δεν επίκειται άμεσα τέτοιο σχέδιο.

Από πέρσι που η ΕΕ τελευταία φορά προσέτρεξε προς βοήθεια προβληματικής χώρας της ευρωζώνης –την διάσωση με 78 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας πέρσι τον Μάιο- η κοινότητα έχει αυξήσει ευρύτατα τα πυρομαχικά της για να καταπολεμήσει το είδος του πανικού το οποίο εξώθησε την Λισσαβόνα, όπως και την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μακριά από τις ιδιωτικές αγορές πιστώσεων.

«Με την Ισπανία, η στρατηγική θα πρέπει να είναι, να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει εντός της αγοράς,» σημειώνει ο κ. Mujtaba Rahman αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων της συμβουλευτικής Eurasia Group. «Δύσκολα θα είναι ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά μόνο πρόσθετη χρηματοδότηση από το περιθώριο».

Oι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πιο πιθανή κίνηση θα είναι να χρησιμοποιηθεί το ταμείο διασώσεων με τα 440 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, το European Financial Stability Facility, ώστε να διατεθούν χαμηλότοκα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού ισπανικού τραπεζικού κλάδου –όπως ζητάει να γίνει άμεσα και το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά ακινήτων της Ισπανίας θα διολισθήσει περαιτέρω, τραβώντας μαζί στην κατηφόρα και τα τραπεζικά δάνεια. Ο κ. Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies, εκτιμά ότι το συνολικό «πλεόνασμα» υπερβάλλουσας ιδιοκτησίας ήταν 380 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα απ’όσα έχουν απομειώσει οι τράπεζες.

Ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τα «μηνύματα» που θα στείλει στις αγορές μια ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από το EFSF –οι traders θα πανικοβληθούν καθώς θα την θεωρήσουν προάγγελο πλήρους διάσωσης. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των Βρυξελλών επί μακρόν αντιτίθενται στην βοήθεια τραπεζών από το EFSF.

Πάντως ο κ. But Guntram Wolff, οικονομολόγος του Bruegel, πιστεύει ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί και στην πραγματικότητα οι αγορές μάλλον θα αναθαρρήσουν με ένα τονωτικό «καθάρισμα» στον τραπεζικό κλάδο που θα αρχίσει και πάλι ο δανεισμός να τονώνει την οικονομική ανάπτυξη. «Γι’ αυτό υπάρχει το EFSF. Δεν νομίζω ότι έχουν άλλη λύση», δηλώνει.

Πριν δοθούν στο EFSF τέτοιες εξουσίες, το μόνο εργαλείο που υπάρχει εκτός από μια «κανονική»διάσωση είναι να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα, κατεβάζοντας το κόστος δανεισμού των χωρών που κάνουν δημοπρασίες ομολόγων στην ιδιωτική αγορά.

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει αυτού του είδους της αγορές, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτή την επιλογή. Ο κ. Benoît Cœuré της ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «εξακολουθεί να ισχύει» το πρόγραμμα, πυροδοτώντας προσδοκίες ότι επίκειται άμεσα η δράση.

Στην ΕΚΤ επικρατεί σκεπτικισμός για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όχι μόνο μεταξύ των Γερμανών που προειδοποιούν ότι αυτές οι εξαγορές θα χαλαρώσουν την πίεση στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά και από τον διοικητή κ. Mario Draghi.

Επιπλέον, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπου η ΕΚΤ απέφυγε το «κούρεμα» έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ θα είναι ανεπιθύμητη γιατί αυτόματα θα βάλει έναν προστατευμένο πιστωτή στην αγορά.

«Εξαιτίας του πώς φέρθηκαν με την Ελλάδα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές θα ευχαριστηθούν με μια παρέμβαση της ΕΚΤ», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Με βάση τους υποχρεωτικούς κανόνες της ΕΕ, η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ του χρόνου, ένα ηράκλειο έργο με δεδομένο ότι το 2011 το έλλειμμα ήταν 8,5%. Η Μαδρίτη έχει ήδη περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της, προκαλώντας ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση στην οικονομία.

Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τους στόχους για το ισπανιό έλλειμμα αφότου η Eurostat, εκδώσει τα νέα στατιστικά μεγέθη για την ευρωζώνη την επόμενη εβδομάδα. Ορισμένοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης, όπως αναβολή για ένα χρόνο του στόχου για 3%.

Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα το υποστηρίξει. «Αν η οικονομική δραστηριότητα ήταν υπερβολικά αργή, δεν θα ήμουν πρόθυμος να συμφωνήσω σε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Olivier Blanchard.

Όμως η Κομισιόν είναι απρόθυμη να δεχτεί χαλάρωση στην Ισπανία, όταν έχει φερθεί τόσο σκληρά σε μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ουγγαρία. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πιθανότατα θα αντιδράσουν σε μια τέτοια κίνηση.

«Βάζω πάνω απ’ όλα την λιτότητα», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός κ. Alex Stubb. «Μόνο η λιτότητα μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξη»''.

Διαβάστε επίσης : Γιούνκερ για Ισπανία: "Δεν θα χρειαστεί βοήθεια η χώρα"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο