Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τα συντρίμμια στο νησί του Ινδικού ανήκουν στο Boeing των Malaysia Airlines

Τα συντρίμμια στο νησί του Ινδικού ανήκουν στο Boeing των Malaysia Airlines

– Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια  ανήκουν στο αεροσκάφος Μπόινγκ 777
– Δήλωσε αποφασισμένος να ανακαλύψουν την αλήθεια για την πτώση του μοιραιου αεροσκάφους της πτήσης ΜΗ370
– Το αεροσκάφος είχε εξαφανιστεί τον Μάρτιο του 2014 στην πτήση από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο
– Με την έρευνα από τα συντρίμμια ίσως ανακαλύψουν την αιτία της πτώσης του αεροσκάφους που οδήγησε στο θάνατο 239 ανθρώπους

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ επιβεβαίωσε απόψε, σε δηλώσεις του από την Κουάλα Λουμπούρ (τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τοπική ώρα), ότι ένα κομμάτι από φτερό αεροσκάφους που ανακαλύφθηκε στη νήσο Ρεϊνιόν ανήκει πράγματι στο αεροσκάφος Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση MH370 της Malaysia Airlines όταν είχε εξαφανιστεί, πριν από 17 μήνες.

Πρόκειται για το πρώτο τόσο σημαντικό εύρημα στην έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο χαμένο επιβατικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο με 239 επιβάτες και πλήρωμα πριν χαθεί την 8η Μαρτίου 2014.

«Σήμερα, 515 ημέρες αφότου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο, με βαριά καρδιά οφείλω να ανακοινώσω ότι η ομάδα των διεθνών ειδικών επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Νήσο Ρεϊνιόν προέρχονται πράγματι από το (αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση) MH370», ανέφερε ο Νατζίμπ Ράζακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη στο αεροσκάφος: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία ότι η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει δεσμευθεί να κάνει το παν εντός των δυνατοτήτων της για να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη» στο επιβατικό αεροπλάνο, η εξαφάνιση του οποίου θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

Μετά τη δήλωση του Ράζακ ωστόσο, ο αντιεισαγγελέας του Παρισιού Σερζ Μακοβιάκ, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες σχετικά με την εξαφάνιση του προηγμένου επιβατικού αεροσκάφους, είπε ότι υπάρχουν μεν “πολύ ισχυρές ενδείξεις”, αλλά όχι η βεβαιότητα πως το τμήμα του φτερού που βρέθηκε στο Ρεϊνιόν, μήκος 2-2,5 μέτρων, ανήκει στο συγκεκριμένο 777.

Το τμήμα του φτερού βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ρεϊνιόν, το ηφαιστειακό νησί των 850.000 κατοίκων που αποτελεί υπερπόντια γαλλική κτήση και βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στη Μαδαγασκάρη.

Η Ρεϊνιόν βρίσκεται περίπου 3.700 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου διεξήχθησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Ειδικοί και αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κομμάτι αυτό ενδέχεται να μεταφέρθηκε στο νησί από θαλάσσια ρεύματα.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ανέφεραν ότι οι οικείοι των επιβατών και των μελών του πληρώματος έχουν ενημερωθεί. «Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα βρεθούν και άλλα αντικείμενα που θα συμβάλουν να λυθεί το μυστήριο», σημείωσε η διεύθυνση της εταιρείας.

Τι ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων

Οι οικογένειες των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το Μπόινγκ 777 το οποίο εκτελούσε την πτήση MH370 της Malaysia Airlines κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό τον Μάρτιο του 2014 ζήτησαν σήμερα να συνεχιστούν οι έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια αυτής της αεροπορικής τραγωδίας, λίγη ώρα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ, ο οποίος ανέφερε πως τα συντρίμμια που βρέθηκαν στη νήσο Ρεϊνιόν ανήκουν πράγματι στο μοιραίο αεροσκάφος.

«Παρότι βρήκαν κάτι, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Ακόμη πρέπει να βρουν το αεροπλάνο και τους συζύγους μας. Συνεχίζουμε να θέλουμε να μας επιστραφούν» οι σοροί τους, δήλωσε η Τζακίτα Γκονσάλες, ο σύζυγος της οποίας ανήκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

«Τώρα θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται το υπόλοιπο αεροσκάφος, να ανασυρθούν οι επιβάτες του και να ανακτηθεί το μαύρο κουτί για να μάθουμε τι συνέβη. Μόνο αυτό, για εμάς, θα οδηγούσε στο κλείσιμο» της υπόθεσης, πρόσθεσε η Γκονσάλες.

Ο Τζον Γκόλια, πρώην στέλεχος του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας των μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ, επισήμανε ότι παρά την ανακάλυψη του τμήματος του φτερού του Μπόινγκ, «η αληθινή δουλειά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα».

«Θα αντλήσουν όσες πληροφορίες μπορούν από αυτό το κομμάτι μετάλλου: για τις ζημιές, τα σημάδια, τους θαλάσσιους οργανισμούς που ήταν κολλημένοι πάνω του. Θα μελετήσουν πως έσπασε. Από αυτά θα μπορέσουν να βρουν την κατεύθυνση και τη θέση του αεροπλάνου. Αυτό το κομμάτι μετάλλου μπορεί να τους πει πολλά», σημείωσε ο Γκόλια αναφερόμενος στο κομμάτι του φτερού.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε