Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ταινία – έκπληξη για τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Μάικλ Μουρ

Ταινία – έκπληξη για τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Μάικλ Μουρ

Ο Μάικλ Μουρ, ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ, παρουσίασε αιφνιδιαστικά μια ταινία του με θέμα τον Ντόναλντ Τραμπ, τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την ώρα που οι περισσότεροι σταρ του Χόλιγουντ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο σκηνοθέτης, που έχει τιμηθεί με Όσκαρ καθώς και με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, παρουσίασε την ταινία “Ο Μάικλ Μουρ στη Χώρα του Τραμπ” το βράδυ της Τρίτης σε κινηματογράφο του Μανχάταν. Η πρώτη προβολή ήταν δωρεάν για το κοινό. Από απόψε η ταινία θα προβάλλεται σε πολλούς κινηματογράφους στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Η ταινία βασίζεται ουσιαστικά στον θεατρικό μονόλογο, την παράσταση “October Surprise” που παρουσίασε ο ίδιος ο Μουρ στο Οχάιο και στην οποία ο δημιουργός του Bowling for Columbine (Ακήρυκτος Πόλεμος) “βουτάει σε εχθρικό έδαφος”, σύμφωνα με τη λακωνική περιγραφή της.

“Ελάτε να δείτε την ταινία που οι Ρεπουμπλικανοί του Οχάιο προσπάθησαν να σταματήσουν” ανέφερε το κείμενο της παρουσίασης της ταινίας. Ο Μουρ ισχυρίζεται ότι η διεύθυνση του θεάτρου Midland στο Νιούαρκ του Οχάιο δεν του επέτρεψε να παίξει εκεί τον μονόλογό του με το σκεπτικό ότι το έργο ήταν πολύ “επιθετικό”.

Η εκτελεστική διευθύντρια του θεάτρου, η Νάνσι Άντερσον, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία με τους εκπροσώπους του Μάικλ Μουρ γιατί “ήταν πολλά τα ερωτηματικά γύρω από αυτήν την παραγωγή”. Οι αντιρρήσεις του θεάτρου δεν αφορούσαν όμως τον ενδεχόμενο “επιθετικό” χαρακτήρα του θεάματος, αλλά το γεγονός ότι από την υποβολή του αιτήματος του σκηνοθέτη μέχρι την παρουσίαση του έργου το χρονικό περιθώριο ήταν περιορισμένο. Για τον λόγο αυτόν, οι εκπρόσωποι του θεάτρου πίστευαν ότι δεν θα παρουσιαζόταν ένα ποιοτικό θέαμα.

Ωστόσο, σε άλλη δήλωσή της, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην τοπική εφημερίδα The Columbus Dispatch, η Άντερσον ανέφερε ότι η διεύθυνση ανησυχούσε για την πιθανότητα να σημειωθούν ταραχές εντός ή εκτός του θεάτρου κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Ο Μουρ παρουσίασε τελικά τον μονόλογό του στο Γουίλμινγκτον του Οχάιο. Η παράσταση αυτή βιντεοσκοπήθηκε και αποτέλεσε τη βάση για την ταινία του.

Εκτός από τον Μουρ, δεκάδες διασημότητες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Χίλαρι Κλίντον ενόψει των εκλογών. Περισσότεροι από 30 ηθοποιοί, σκηνοθέτες και τραγουδιστές –μεταξύ αυτών η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο Μπίλι Κρίσταλ, η Τζούλια Ρόμπερτς και η Έλεν Μίρεν– συμμετείχαν τη Δευτέρα σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον. Τα εισιτήρια στοίχιζαν μέχρι και 10.000 δολάρια το ένα.

Από την άλλη, στο πλευρό του Τραμπ έχουν ταχθεί ο Κλιντ Ίστγουντ, ο Γιον Βόιτ, η τραγουδίστρια της κάντρι Λορέτα Λιν και η ηθοποιός Κίρστι Άλεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε