Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ταλιμπάν με… μπούρκες έσπειραν το θάνατο σε αστυνομικό τμήμα!

Μαχητές των Ταλιμπάν, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μπούρκες, έκαναν έφοδο σε αστυνομικό τμήμα χθες σκοτώνοντας 10 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο βορειοδυτικό Πακιστάν ενώ έξι από τους επιτιθέμενους, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας, επίσης σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Κολάτσι στην Ντέρα Ισμαήλ Χαν, περίπου 240 χλμ. δυτικά της Πεσάβαρ, πρωτεύουσας της επαρχίας Χάιμπερ Πακτούνχβα, όπου σημειώνονται συχνά ενέργειες εξτρεμιστών.

Ο Μίαν Ιφτιχάρ Χουσάιν, υπουργός Πληροφοριών της επαρχίας, είπε πως έξι άνθρωποι, οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια και χειροβομβίδες, επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και πήραν ομήρους αστυνομικούς αφού σκότωσαν τους φρουρούς στην είσοδο.

«Η κατάσταση ομηρίας τερματίστηκε. Τρεις από τους τρομοκράτες ήταν βομβιστές αυτοκτονίας και ανατινάχθηκαν στην διάρκεια της μάχης ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρός με τις υπηρεσίες ασφαλείας μας», δήλωσε ο Χουσάιν. «Χάσαμε δέκα αστυνομικούς».

Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της ομάδας που προέβη στην επίθεση ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τον Χουσάιν. Περίπου έξι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν διεκδίκησαν την ευθύνη για την επιδρομή.

Ο Ινχσανουλάχ Ιχσάν, εκπρόσωπος της Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν, μιας οργάνωσης-ομπρέλας που συνενώνει πάνω από 10 παρατάξεις εξτρεμιστών, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε για να εκδικηθούν το θάνατο του επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιδρομή επιλέκτων των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην πόλη Αμποταμπάντ του βορειοδυτικού Πακιστάν την 2α Μαΐου.

«Εκείνοι που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς πρέπει να αναμένουν περισσότερες παρόμοιες επιθέσεις από τους γενναίους μουτζαχεντίν (ιερούς πολεμιστές) μας», δήλωσε. «Στείλαμε έναν άνδρα και μια γυναίκα βομβιστές αυτοκτονίας να λάβουν μέρος στην επίθεση διότι θέλουμε να απελευθερώσουμε το λαό μας από τη σκλαβιά της Αμερικής», πρόσθεσε.

Οι μάχες ανάμεσα στους εξτρεμιστές και τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες. Ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχάμαντ Γιασίν, τοπικός δημοσιογράφος, είπε ότι οι εξτρεμιστές εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες εναντίον ενός θωρακισμένου οχήματος της αστυνομίας όταν αποπειράθηκε να μπει στο αστυνομικό τμήμα.

Ο εγχώριος τηλεοπτικός σταθμός Dunya μετέδωσε ότι οι εξτρεμιστές είχαν ακροβολιστεί στη στέγη, από όπου έβαλλαν εναντίον των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

Μαγνητοσκοπημένες εικόνες που μετέδωσε η εγχώρια τηλεόραση απεικόνιζαν άνδρες του στρατού να κατευθύνονται στο κτήριο και σύννεφα πυκνού καπνού να υψώνονται μέσα από το αστυνομικό τμήμα.

Ένας αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση είπε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του ότι οι ζωές ορισμένων από τους συναδέλφους του μπορεί να είχαν σωθεί εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έσπευδαν να εισβάλουν.

«Οι τρομοκράτες μπορεί να πανικοβλήθηκαν και να ανατινάχθηκαν όταν είδαν το όχημα της αστυνομίας να πηγαίνει να μπει στο κτήριο. Θα μπορούσαμε να σώζαμε μερικές ζωές αν είχαμε καλύτερη στρατηγική», είπε.

Η Ντέρα Ισμαήλ Χαν βρίσκεται κοντά στην περιοχή Νότιο Ουαζιριστάν, όπου οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν το 2010. Το Ισλαμαμπάντ διατείνεται ότι η περιοχή είναι πλέον «καθαρή», αλλά οι συχνές επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας συνεχίζονται.

Εξάλλου σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες των Ταλιμπάν για τον έλεγχο ενός κρησφύγετου στην περιοχή Ορακζάι των φυλών, επίσης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι, δήλωσε το Σάββατο ο Ζαμάν Χαν Χάτακ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε