Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελεσίγραφο από την ΕΕ στην Αλβανία

Τελεσίγραφο από την ΕΕ στην Αλβανία

Οι Ευρωπαίοι έδωσαν μια προθεσμία δύο εβδομάδων στους αλβανούς ηγέτες για να διευθετήσουν την πολιτική κρίση που έχει αποσταθεροποιήσει την Αλβανία εδώ και έναν χρόνο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα τόνισε: “Έχουμε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων για να βρούμε μια λύση συμβιβασμού ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση”.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο κ. Ράμα συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στο Στρασβούργο υπό την αιγίδα του ευρωπαίου επίτροπου αρμόδιου για την διεύρυνση Στέφαν Φουλ και με άλλους εκπροσώπους της ΕΕ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Αλβανίας.

Η συνάντηση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες “δεν κατέληξε σε συμφωνία αλλά τα πράγματα προχώρησαν αρκετά” τόνισε ο κ. Ράμα, προσθέτοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν υπό την υψηλή εποπτεία της ευρωπαϊκής κοινότητας”.

Υπό τις μεγάλες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας η αλβανική αντιπολίτευση τερμάτισε την απεργία πείνας που διήρκεσε δύο εβδομάδες και στην οποία μετείχαν 200 άτομα μεταξύ των οποίων 22 βουλευτές , και γίνονταν μπροστά στην έδρα της αλβανικής κυβέρνησης.

Οι αλβανικές αρχές μέχρι σήμερα απορρίπτουν το αίτημα της αντιπολίτευσης για νέα καταμέτρηση των ψήφων της 28ης Ιουνίου με το αιτιολογικό ότι αυτό πρέπει να αποφασιστεί μόνο από τη Δικαιοσύνη.

Η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Αστον και ο κ. Φουλ δήλωσαν ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία.

“Η ΕΕ ανησυχεί σοβαρά για το πολιτικό αδιέξοδο στην Αλβανία και το αρνητικό αντίκτυπο που έχει η κρίση και σε όλη η λειτουργία της χώρας”, ανέφεραν οι δύο εκπρόσωποι της ΕΕ σε ανακοίνωσή τους. 

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε