Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Τέλος Φεβρουαρίου η απόφαση για την έκδοση του Ασάνζ

ΦΩΤΟ REUTERS

Νέα αναβολή πήρε η απόφαση για το αν ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα εκδοθεί ή όχι στη Σουηδία.

Η διαδικασία στο δικαστήριο του Λονδίνου διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ, διευκρινίζοντας πως χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει αν ο Ασάνζ θα πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό δυο γυναικών.

Στην αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του Ασάνζ, Τζέφρι Ρόμπερτσον κατηγόρησε τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ ότι παρουσιάζοντας τον ιδρυτή του WikiLeaks ως “υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο” μειώνει τις πιθανότητές του για μια δίκαιη δίκη.

«Ο Ράινφελντ δημιούργησε μια τοξική ατμόσφαιρα για τον Ασάνζ και τους δικηγόρους του με τις εμπρηστικές δηλώσεις του», τόνισε ο συνήγορος ύπερασπισης.

Ο Ρόμπερτσον ζήτησε εξάλλου την αναβολή της δικαστικής διαδικασίας ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία στο δικαστήριο για τη βλάβη που προκάλεσαν τα σχόλια του Ράινφελντ και άλλων Σουηδών πολιτικών στις πιθανότητες του Ασάνζ να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα το οποίο δεν κυβερνάται από τις πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε την Τρίτη ο Ράινφελντ στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV4 αντιδρώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται για το νομικό σύστημα της χώρας του.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή από το γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες που είναι πολύ σοβαρές», προσέθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε