Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Τέλος εποχής για τον Φιντέλ Κάστρο

REUTERS
Αποχώρησε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας ο Φιντέλ Κάστρο. Μεταρρυθμίσεις στην χώρα προωθεί ο Ραούλ Κάστρο.
Την αποχώρησή του από την ηγετικά κλιμάκια του ΚΚ της Κούβας ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία του νησιού. Λίγο νωρίτερα, η Ολομέλεια των 1.000 συνέδρων του ΚΚ υπερψήφιζε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ραούλ Κάστρο, το οποίο περιλαμβάνει άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, ακόμα και δικαίωμα στην αγοραπωλησία ακινήτων.
 
Οι σύνεδροι θα κληθούν ακόμη να εκλέξουν και το γενικό γραμματέα του κόμματος και άλλα ηγετικά στελέχη.
 
Αν και η επιβεβαίωση της εκλογής του Ραούλ Κάστρο είναι βέβαιη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάδειξη του δεύτερου τη τάξει στην πολιτική ιεραρχία της χώρας.
 
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Ραούλ, μέσω της εφημερίδας Granma.
 
Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σεμνών, μελετηρών και ακούραστων ηγετών που θα προωθήσουν τον σοσιαλισμό.
 
Κατά την άποψή του «το να ξεπεραστεί το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής είναι μια δύσκολη αποστολή στη σημερινή βάρβαρη εποχή της κοινωνίας της κατανάλωσης», ωστόσο, αυτή είναι η πρόκληση της νέας γενιάς και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε μέσο.
 
Την Κυριακή ο Ραούλ Κάστρο είχε περιγράψει σειρά μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού της χώρας.
 
Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνεται το όριο των δύο πενταετών θητειών για τους πολιτικούς, η κατάργηση των δελτίων παροχής τροφίμων και η οικονομική αποκέντρωση.
 
Οι αλλαγές θα γίνουν «χωρίς βιασύνη αλλά χωρίς διακοπή», τόνισε ενώ προχώρησε σε σκληρή αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και τις συνέπειες τους: «Καμία χώρα ή κανένας δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει. Δύο και δύο κάνουν τέσσερα. Ποτέ πέντε, πόσο μάλλον έξι ή εφτά όπως μερικές φορές προσποιόμασταν ότι κάνει».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε