Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τέλος στον πόλεμο του Ιράκ – Υποστολή της αμερικανικής σημαίας

REUTERS
Τερματίστηκαν και επισήμως σήμερα οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ με την υποστολή της αμερικανικής σημαίας στη Βαγδάτη.

«Ούτε λέξεις, ούτε καμία τελετή μπορούν να αποδώσουν πλήρως φόρο τιμής στις θυσίες που μας έφεραν σε αυτή τη μέρα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα σύμφωνα με το NBC News.
 
Ετσι, μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και 32.000 τραυματίες και δαπάνες άνω των 800 δισ. δολ., οι ΗΠΑ τερματίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ, έναν πόλεμο που σύμφωνα με τον Λίον Πανέτα άξιζε το τίμημα σε αίμα και χρήμα, καθώς όπως είπε, έβαλε το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας.
 
Χθες στο στρατόπεδο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε μερικούς από τους τελευταίους Αμερικανούς στρατιώτες του Ιράκ, καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η αποχώρηση των στρατευμάτων θα έχει ολοκληρωθεί.
 
Με τη χθεσινή επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στο Φορτ Μπραγκ, βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από την οποία τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οριστικό τέλος της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ έχει στην ουσία συντελεστεί.
 

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να αποχωρήσουν από το ιρακινό έδαφος και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ωστόσο, και παρά την υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα ότι όλοι οι στρατιώτες θα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους για τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον 4.000 θα παραμείνουν για μερικούς μήνες στο Κουβέιτ, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ, παραμένοντας ταυτόχρονα σε ετοιμότητα, ως δύναμη ταχείας επέμβασης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε