Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τέλος του μήνα τα πρώτα 30 δισ. στην Ισπανία – Ένας χρόνος περίοδος… χάριτος

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ισπανία ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στόχος είναι η “διαμόρφωση της συμφωνίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, γεγονός που θα επιτρέψει τη χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα”, πρόσθεσε. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου για την Ισπανία μπορεί να φθάσει τα δεκαπέντε χρόνια, αλλά θα είναι κατά μέσον όρο 12,5 χρόνια, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης, αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να εγκριθούν στο τελικό τους στάδιο το δεύτερο μισό του Ιουλίου», δήλωσε ο Γιούνκερ. Δηλαδή στο Eurogroup της 20ης Ιουλίου.

Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, αλλά το ύψος του τελικού ποσού θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα αποτιμηθούν κατά τον έλεγχο κάθε μίας τράπεζας.

Η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους, που θα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολό του και κάθε τράπεζα ειδικότερα. Μεταξύ των όρων θα περιλαμβάνεται η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής στις απολαβές των διοικήσεων και στελεχών των τραπεζών, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν να δοθεί στην Ισπανία παράταση ενός έτους – μέχρι το 2014 – για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ της.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Στόχος θα είναι πλέον η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν επίσης την ανανέωση για δυόμισι χρόνια της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία του Eurogroup, παράταση θεωρητικού χαρακτήρα, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει στις αρχές του επομένου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη 2,5 χρόνια στο τιμόνι του Eurogroup ο Γιούνκερ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε