Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Tepco: «Μας συγχωρείτε που σας εκθέσαμε στη ραδιενέργεια» – Φόβοι πως οι αντλίες ψύξης έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά

ΦΩΤΟ REUTERS

Χιλιάδες άνθρωποι εκτεθειμένοι στο κρύο και τη ραδιενέργεια, εκατομμύρια να αγωνιούν για το ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής και η Tepco να ζητάει… συγγνώμη.

«Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την ανησυχία και την ενόχληση για το περιστατικό στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί και την διαρροή ραδιενεργών ουσιών, εκθέτοντας τους πολίτες που ζουν στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο», αναφέρει δήλωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Και αυτό μερικές ώρες αφότου η Ιαπωνική κυβέρνηση αναθεώρησε τον κίνδυνο και αναβάθμισε το πυρηνικό δυστύχημα στο βαθμό 5 της 7βαθμης κλίμακας.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι μια εξωτερική γραμμή ρεύματος συνδέθηκε και θα επιχειρηθεί να τροφοδοτήσει πρώτα τον αντιδραστήρα Νο2, που έχει υποστεί και τις λιγότερες ζημιές. Η εταιρία κατάφερε να δώσει ρεύμα στο εργοστάσιο, αλλά αυτό από μόνο του δεν απομακρύνει την ανησυχία.

Την ίδια ώρα, έκθεση που δημοσιεύεται στους LA Times τονίζει ότι υπάρχουν ορισμένοι μηχανικοί που θεωρούν πως οι αντλίες ψύξης έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από την έκρηξη υδρογόνου!

«Κάνεις δεν κυκλοφορεί πια έξω», αναφέρει κάτοικος της περιοχής. Τη στιγμή που η θερμοκρασία στη Φουκουσίμα είναι λίγο πιο κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, 400.000 άνθρωποι, που σώθηκαν και από το σεισμό και από το τσουνάμι, περνούν άλλη μια νύχτα στα καταφύγια, με τα αποθέματα σε φαγητό, νερό, φάρμακα και καύσιμα θέρμανσης να λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Την Παρασκευή συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από την τραγωδία. Επτά μέρες γεμάτες θλίψη, συμπόνια, οργή. Κάθε μέρα και ένα νέο συγκλονιστικό στοιχείο βγαίνει στο φως. Αυτή τη φορά ήταν μια μελέτη, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Yomiuri Shimbun. Σύμφωνα με αυτή, το τσουνάμι που κατάπιε τις ιαπωνικές αρχές και χιλιάδες ψυχές έφτασε τελικά τα 23 μέτρα και όχι τα 10 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί!

Το Ινστιτούτο Έρευνας για τους λιμένες και τα αεροδρόμια της Ιαπωνίας μέτρησε στο Οφουνάτο, στο νομό της Ιβάτε, το τσουνάμι που έσβησε από το χάρτη ολόκληρες παραλιακές πόλεις. Το υψηλότερο τσουνάμι που προκλήθηκε ποτέ στην Ιαπωνία, μετά από έναν σεισμό, μετρήθηκε στα 38,2 μέτρα το 1896, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Η μελέτη του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή χάρη σε ένα δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης GPS και άλλα όργανα μέτρησης, προσθέτει η Yomiuri Shimbun.

Η Αρχή Γαιοδιαστημικών πληροφοριών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα πλημμύρισαν από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, αναφέρει η αρχή αυτή, διότι έχει ακόμα να κάνει μια ανάλυση των αεροφωτογραφιών του 20% των πληγεισών περιοχών.

Διαβάστε επίσης
Λύση Τσερνόμπιλ για την Φουκουσίμα; – Απόρρητο έγγραφο της ΕΕ συνιστά την απομάκρυνση όλων των ευρωπαίων από την χώρα – Κόσμος

Δεν εμπιστεύονται πια όσα ανακοινώνονται – Απομακρύνουν με κάθε μέσο οι ξένες χώρες τους πολίτες τους από την Ιαπωνία

Ο τεράστιος σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία σε αριθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε