Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τεράστια γερμανική γκάφα – Πλήγμα στην γερμανική συνέπεια

Τεράστια γερμανική γκάφα – Πλήγμα στην γερμανική συνέπεια

Αίσθηση προκάλεσε στη Γερμανία η αναβολή των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου εξαιτίας προβλημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας.

Η κορδέλα των εγκαινίων στο νέο μεγάλο αεροδρόμιο του Βερολίνου δεν θα κοπεί τελικά στις 3 Ιουνίου.
Η είδηση αιφνιδίασε τους αρμόδιους και το γεγονός έλαβε πολιτική διάσταση.
«Το σύστημα πυρασφάλειας δεν έχει τελειοποιηθεί» είπαν οι υπεύθυνοι του φορέα και όλα δείχνουν ότι τα εγκαίνια αναβάλλονται για μετά τις θερινές διακοπές.
Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας του νέου αεροδρομίου Ράινερ Σβαρτς: «Μια τέτοια εγκατάσταση επιτρέπεται να τεθεί σε λειτουργία όταν η αρμόδια κρατική υπηρεσία δώσει την έγκρισή της, όταν πει δηλαδή ότι το σύστημα πυρασφάλειας πληροί τις προδιαγραφές. Με λίγα λόγια όταν αποδειχθεί ότι το σύστημα λειτουργεί. Και ο χρόνος που έχουμε μέχρι τις 3 Ιουνίου δεν επαρκεί».

Απογοητευμένοι οι πολιτικοί

Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ ενημερώθηκε για το γεγονός μόλις την περασμένη Δευτέρα και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη αυτή.
Το γιγαντιαίο πρότζεκτ, που θα αντικαθιστούσε τα τρία υπάρχοντα αεροδρόμια της γερμανικής πρωτεύουσας, ξεκινά τη λειτουργία του με μια «γκάφα».
«Δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ ότι θα μπορούσε να ναυαγήσει η έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα κλιματισμού, ακόμη κι αν αυτό είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ ότι οι γερμανοί μηχανολόγοι και οι εταιρείες που ανέλαβαν την κατασκευή δεν θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν στα προβλεπόμενα χρονικά πλαίσια τη λειτουργία του συστήματος ή να μας ενημερώσουν εγκαίρως ότι το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή των εγκαινίων» τόνισε με έκδηλη απογοήτευση ο κ. Βοβεράιτ.

Έντονα δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός του Βραδενβούργου Ματίας Πλάτσεκ

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ματίας Πλάτσεκ. Το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί άλλωστε και τους κατοίκους του ομόσπονδου κρατιδίου του. «Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι, μολονότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και θα πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες, η αποκατάσταση του προβλήματος είναι εφικτή. Εμείς το πιστέψαμε και αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και μόλις το βράδυ της Δευτέρας ενημερωθήκαμε για την νέα εξέλιξη. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» επισήμανε ο κ. Πλάτσεκ.

Η νέα αναβολή εξέπληξε κυρίως τις αεροπορικές επιχειρήσεις που είχαν ήδη προγραμματίσει τη μεταφορά των πτήσεων τους στο νέο αεροδρόμιο. Ο Ράινερ Σβαρτς πάντως δεν το βάζει κάτω. Ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε να εργασθεί μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DSF), ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τις εφημερίδες. «Θα πρέπει να ενημερώσουμε τις αεροπορικές εταιρείες που πλήττονται από την εξέλιξη αυτή έτσι ώστε να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της DSF Ραλφ Ρίντλε.

Τα προβλήματα αυτά είναι επιλύσιμα. Αυτό όμως που μένει είναι το πλήγμα στο κύρος των γερμανικών κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς το αεροδρόμιο που θα λάβει το όνομα του καγκελαρίου Βίλι Μπραντ συμβόλιζε τη γερμανική συνέπεια και κατασκευαστική αρτιότητα. Και αυτή δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε