Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τεράστια πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ

Η παράδοση των αεροσκαφών θα γίνει σε χρονικό διάστημα 15-20 ετών.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα το Κογκρέσο για μια “σημαντική” πώληση στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων στη Σαουδική Αραβία, η οποία μπορεί να φθάσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας.

Το σχέδιο προβλέπει να επιτραπεί η πώληση δεκάδων καταδιωκτικών- βομβαρδιστικών αεροσκαφών F-15 και τριών τύπων ελικοπτέρων (Apache, Black Hawk και Little Bird)”, δήλωσε ο Αντριου Σαπίρο, υφυπουργός αρμόδιος για τις Πολιτικο-Στρατιωτικές Υποθέσεις.

Ο ίδος διευκρίνισε ότι η πώληση αυτή “δεν θα πρέπει να υπερβεί τα 60 δισεκατομμύρια”, και θα είναι, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σύνολο της σύμβασης, η μεγαλύτερη πώληση όπλων που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως την πώληση 84 καινούργιων F-15 και την αναβάθμιση 79 άλλων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, είχε δικαιολογήσει τον Σεπτέμβριο τη στρατιωτική συνεργασία με το Ριάντ “λογω των εύλογων ανησυχιών που η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες έχουν για την ανάδυση του Ιράν”.

Το Κογκρέσο έχει την ευκαιρία να τροποποιήσει και να καθυστερήσει τη συμφωνία αυτή. Ο κ. Σαπίρο, δήλωσε ότι δεν αναμένει μια αντίθεση του Ισραήλ στην πώληση αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε