Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τεράστιες καταστροφές στην Βραζιλία

Η καταστροφή είναι τεράστια. ΦΩΤΟ REUTERS
Η καταστροφή είναι τεράστια. ΦΩΤΟ REUTERS
44 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Διασώστες δίνουν μάχη για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό στους εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Βραζιλία, ενώ συνέχιζαν να αναζητούν αγνοούμενους, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 44 ανθρώπων και κατέστρεψαν ολόκληρες πόλεις.
 
Οι πολυήμερες, σφοδρές βροχοπτώσεις στις πολιτείες Αλαγόας και Περναμπούκου προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων, πλημμυρίζοντας πόλεις και αφήνοντας πάνω από 40.000 ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
 
Στρατιώτες και διασώστες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και πλεούμενα για να φθάσουν σε πόλεις που αποκόπηκαν εξ αιτίας των πλημμυρών και να διανείμουν χιλιάδες καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η διανομή βοήθειας αποδείχθηκε δύσκολο έργο, εξ αιτίας της καταστροφής μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου και του σιδηροδρομικού δικτύου.
 
Στην πολιτεία Αλαγόας, αξιωματούχοι είπαν ότι αγνοούνται 600 άνθρωποι, προσθέτοντας πάντως ότι ο αριθμός βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από πολλές κοινότητες κι εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο αριθμός είναι μικρότερος.
 
Η πόλη Ρίου Λάργκου, μια από τις βαρύτερα πληγείσες στην πολιτεία, σχεδόν σβήστηκε από το χάρτη όταν ένα φράγμα έσπασε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Οι παραμορφωμένες ράγες των γραμμών του τρένου, συντρίμμια και λάσπη απέμειναν, ενώ κάτοικοι αναζητούν επιζώντες.

 
Το νερό “ήρθε με τόση δύναμη, που παρέσυρε σπίτια ολόκληρα. Η πόλη τέλειωσε”, είπε ο κάτοικος της Νέλσουν Ροδρίγκες ντε Φράνκα. Ο Αντόνιου ντα Σίλβα είπε ότι γλίτωσε από τύχη, καθώς το σπίτι του διαλύθηκε. “Είμαι εδώ, ευχαριστώ το θεό. Όλ’ αυτά θα τα σκεφτώ μετά. Είμαι απλώς ευτυχής που βγήκα ζωντανός”.
 
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και η κυβέρνησή του κατένειμε 100 εκατ. ρεάις (περίπου 46 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις με στόχο την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, την αποστολή 20.000 καλαθιών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις δύο πολιτείες, καθώς και την αποστολή κουβερτών και στρωμάτων για τους χιλιάδες άστεγους.
 
Σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Βραζιλίας αναφέρθηκε βροχόπτωση 40 εκατοστών μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, εγείροντας φόβους για ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε