Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τερέζα Μέι: Καταρρακωμένη! “Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα”

Τερέζα Μέι: Καταρρακωμένη! “Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα”

Μπορεί οι Συντηρητικοί να είναι κοντά στην αυτοδυναμία αλλά οι εκλογές στη Βρετανία θεωρούνται προσωπική ήττα της Τερέζα Μέι. Μια ήττα που φαίνεται πως παραδέχεται και η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας, που στις πρώτες της δηλώσεις εμφανίστηκε καταρρακωμένη και πολλές φορές κατά την ομιλία της η φωνή της “έσπασε”.

Και πως να μην είναι, αφού σε μια εκλογική διαδικασία που έμοιαζε περίπατος, οι Τόρις βγαίνουν “τραυματισμένοι” και μπορεί να μην πάρουν την αυτοδυναμία, με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Εργατικούς να είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει στο τραπέζι.

Η Τερέζα Μέι βρέθηκε στην εκλογική της περιφέρεια, το Μέιντενχεντ για τις πρώτες της δηλώσεις μετά τις εκλογές. Η δύσκολη βραδιά “αποτυπωμένη” στο πρόσωπο και τη φωνή της, που πολλές φορές “έσπασε”. Δεν άκουσε άλλωστε μόνο τον αντίπαλό της Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητά την παραίτησή της αλλά υπάρχουν και φωνές από το ίδιο της το κόμμα γι’ αυτό (με το όνομα του Μπόρις Τζόνσον να ακούγεται ήδη ως πιθανού διαδόχου της).

Click4more: Αγγλικές εκλογές: Αυτοί είναι οι εφιάλτες της Μέι!

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αφού ευχαρίστησε όσους τη στήριξαν, τόνισε πως η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αυτό θα διασφαλίσουν οι Συντηρητικοί. «Γνωρίζω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας να διασφαλίσουμε την σταθερότητα», είπε η Μέι.

Η δήλωσή της, σύντομη. Δεν φάνηκε να είχε κουράγιο για πολλά λόγια, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που μόνο καλό για την ίδια δεν μπορεί να θεωρηθεί.

«Αυτή τη στιγμή, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας. Αν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν αυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», τόνισε η Μέι.

Σημείωσε πως προτεραιότητα για τον βρετανικό λαό είναι «να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για το Brexit, να εξασφαλίσουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, να κάνουμε αυτό που είναι καλύτερο για το εθνικό συμφέρον. Αυτό ήταν πάντα ό,τι προσπαθούσα να κάνω ως βουλευτής και αυτό σκοπεύω να κάνω και σήμερα το πρωί.

Καθώς περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα, ξέρω ότι η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητα. Και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το Συντηρητικό κόμμα θα εξασφαλίσει πως θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας για να υπάρξει αυτή η σταθερότητα ώστε όλοι, ενωμένοι, να προχωρήσουμε μπροστά».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση της Μέι έδειξε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πιθανότητα οι Εργατικοί να έχουν τελικά περισσότερες ψήφους από τους Συντηρητικούς.

Πηγή: BBC, Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε