Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τετραπλάσιες οι εκπομπές αερίων από τα βιοκαύσιμα

Τετραπλάσιες οι εκπομπές αερίων από τα βιοκαύσιμα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.04.2010 | 17:09
Πρώτη δημοσίευση: 21.04.2010 | 17:09

Σε σχέση με το απλό ντίζελ ή τη βενζίνη, τα βιοκαύσιμα μπορούν να δημιουργήσουν τετραπλάσιες εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη τεσσάρων μεγάλων μελετών.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που εκφράζονται από τους ειδικούς είναι ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων -όπως το βιοντίζελ που εξάγεται από φασόλια σόγιας- απορροφά ποσότητες σπόρων από τις αγορές, προκαλώντας αύξηση των τιμών των τροφίμων και ενθαρρύνοντας τους αγρότες να αποψιλώνουν τροπικά δάση σε αναζήτηση καλλιεργήσιμης γης.
Από την καύση των δασών εκλύονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που συχνά ακυρώνει πολλά από τα κλιματικά οφέλη που επιδιώκονται με την υιοθέτηση των βιοκαυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως στόχο ως το τέλος της δεκαετίας να εξασφαλίζει το 10% των καυσίμων αυτοκίνησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από βιοκαύσιμα, τώρα όμως αρχίζει να ανησυχεί για τις "παράπλευρες" περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook