Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τη Δευτέρα θα κριθεί η συμφωνία Ιράν – Τουρκίας – Βραζιλίας

Τη Δευτέρα θα κριθεί η συμφωνία Ιράν – Τουρκίας – Βραζιλίας

Τη Δευτέρα ενημερώνει το Ιράν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη συμφωνία που έκλεισε με την Τουρκία και τη Βραζιλία και προβλέπει να στέλνει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο στην Τουρκία.Επιστολή Ερντογάν στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα επιστρέφει στο Ιράν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού για τον πυρηνικό αντιδραστήρα – τον οποίο χρησιμοποιεί για ερευνητικούς λόγους. Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν. 

Όπως έγινε γνωστό, το Ιράν θα διαβιβάσει τη Δευτέρα στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τη συμφωνία που επισφράγησε με τη Βραζιλία και την Τουρκία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ιρανικού ατομικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε πως το Ιράν θα αποστείλει το κείμενο της συμφωνίας «συν μία επιστολή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ» στην ΙΑΕΑ παρά τις απειλές της για επιβολή κυρώσεων.

Σε περίπτωση που η ΙΑΕΑ και η Ομάδα της Βιέννης -ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία-αποδεχθούν τη συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να αποστείλει στην Τουρκία 1,2 τονους ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού.

Ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις και – κυρίως – οι ΗΠΑ τόνισαν ότι θέλουν περισσότερα βήματα από πλευράς του Ιράν προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, η πρωτοβουλία να απορριφθεί “μετ’ επαίνων”.

Επιστολή Ερντογάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Επιστολή προς τους ηγέτες 26 χωρών-μόνιμων και προσωρινών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ έστειλε στο μεταξύ ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφέροντας λεπτομέρειες για τη συμφωνία Βραζιλίας-Τουρκίας και Ιράν για τα πυρηνικά του τελευταίου, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα. 

«Η Τουρκία επί της αρχής αντιτίθεται στα πυρηνικά όπλα και εύχεται πως η περιοχή θα εκκαθαρισθεί από παρόμοια όπλα», τονίζει ο Ερντογάν στην επιστολή του και προσθέτει πως η διπλωματική οδός είναι πάντοτε «το καλύτερο μέσον» για να επιλυθεί η πυρηνική κρίση.

Χθες, σε ανάλογη επιστολή του, ο Ερντογάν κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μην απορρίψει την τριμερή συμφωνία και να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε