Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Τι είπε ο Πρωθυπουργός με Ομπάμα,Μέρκελ και Γκιουλ

Αλλάζει το αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ,μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβώνα.
 

Συναντήσεις με όλους τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων είχε ο Γ.Παπανδρέου,αλλά φυσικά αυτή που αναμενόταν με τη μεγαλύτερη αγωνία ήταν η στιγμή του τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ.
 
Γιατί είχαν προηγηθεί οι βολές του έλληνα πρωθυπουργού κατά της Γερμανίας αλλά και η εμμονή της καγκελαρίου στο νέο μοντέλο μηχανισμού στήριξης.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα.
 
Αμέσως μετά και οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους τη συζήτηση του θέματος αυτού.
 
Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων, η συγκέντρωση των οποίων θα αρχίσει από τώρα.
 
Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.
 
Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.
 
Σύντομο διάλογο σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ.
 
Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.
 
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε