Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τι κάνουν οι κιθάρες και οι φυσαρμόνικες στο διάστημα;

Τι κάνουν οι κιθάρες και οι φυσαρμόνικες στο διάστημα;

Το νέο πλήρωμα που θα επανδρώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σκοπεύει να διασκεδάσει την πλήξη του ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη παίζοντας μουσική, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Ρώσος κοσμοναύτης Ρομάν Ρομανένκο.

“Κατά παράδοση, υπάρχει μια κιθάρα στον ISS (…) γεγονός θαυμάσιο, κυρίως γιατί εμείς είμαστε όλοι μας μουσικοί και ξέρουμε τι θα κάνουμε όταν θα έχουμε ελεύθερο χρόνο”, πρόσθεσε ο Ρομανένκο ο οποίος θα συνταξιδέψει με τον Αμερικανό αστροναύτη Τόμας Μάρσμπερν και τον Καναδό Κρις Χάντφιλντ.

Ο Ρομανένκο σκοπεύει να πάρει μαζί του μια φυσαρμόνικα για να βοηθήσει τον Χάντφιλντ ο οποίος είπε ότι θέλει να συνθέσει πολλά τραγούδια όσο θα βρίσκεται σε τροχιά. “Έχω ήδη συνθέσει ένα μεγάλο μέρος στη Γη και νομίζω ότι θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να τα ολοκληρώσω στο διάστημα”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αστροναύτες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, σε μικρή απόσταση από τη Μόσχα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Σεργκέι Κρικαλιόφ είπε ότι η πρώτη… διαστημική κιθάρα ήταν αυτή που είχε σταλεί το 1987 στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Μιρ για να “στηρίξει ψυχολογικά” το πλήρωμα, η αποστολή του οποίου διήρκησε περίπου 11 μήνες.

Το “μουσικό τρίο” των αστροναυτών αναμένεται να αναχωρήσει στις 19 Δεκεμβρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για τον ISS όπου βρίσκονται ήδη από τις 25 Οκτωβρίου οι Ρώσοι Ολέγκ Νοβίτσκι και Εβγκένι Ταρέλκιν και ο Αμερικανός Κέβιν Φορντ.

Οι Ιάπωνες από την άλλη πλευρά, λιγότερο παραδοσιακοί από τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, σκέφτονται να καταπολεμήσουν τη μοναξιά του Ιάπωνα αστροναύτη με ένα ανθρωποειδές ρομπότ που θα του κρατάει συντροφιά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο, σε συνεργασία με το τμήμα ρομποτικής της εταιρείας Toyota, την Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης Jaxa, το διαφημιστικό όμιλο Dentsu και άλλες ιαπωνικές εταιρείες σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα ανδροειδές ύψους 34 εκατοστών που θα μπορεί να μιλάει στα ιαπωνικά με τον Ιάπωνα αστροναύτη Κοΐτσι Βακάτα ο οποίος θα βρεθεί στον ISS κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Το ρομποτάκι θα μπορεί να βαδίζει, θα αναγνωρίζει πρόσωπα και θα καταγράφει εικόνες. Θα μοιάζει με ένα φουτουριστικό μικρό αστροναύτη που θα θυμίζει τον Astroboy, τον ήρωα του σχεδιαστή μάνγκα Οσάμου Τεζούκα.

Οι εμπνευστές του ρομπότ κάλεσαν το κοινό να προτείνει το καταλληλότερο όνομα για το δημιούργημά τους αλλά και για το δίδυμο αδελφάκι του που θα παραμείνει στη Γη.

Ο στόχος αυτού του “πειράματος” είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ένα “ρομπότ συντροφιάς” μπορεί να προσφέρει ηθική υποστήριξη σε ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε