Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις στο Ιράν;

Τι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις στο Ιράν;

Ο Γιάννης Λοβέρδος σχολιάζει και αναλύει τις μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν…


Οι εντυπωσιακές διαδηλώσεις νέων ανθρώπων, φοιτητών και μαθητών, που συγκλονίζουν το Ιράν τους τελευταίους μήνες και  αγωνίζονται, χύνοντας ακόμα και  το αίμα τους, για την πολυπόθητη ελευθερία από τον σκοταδισμό του αυταρχικού θρησκευτικού κατεστημένου,  δεν αφορούν μόνον τους κατοίκους αυτής της χώρας, κοιτίδας δύο μεγάλων πολιτισμών, του αρχαίου περσικού και του αραβο-περσικού. Αφορούν όλους μας. Αφορούν και τους έλληνες, που αγωνίζονται να βρουν την κατεύθυνση, που θέλουν να δώσουν στην κοινωνία τους ισορροπώντας ανάμεσα στην ανατολική κληρονομιά και τον αρχαιοελληνικό ορθολογισμό, που επηρέασε όσο τίποτα άλλο τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

Αφορούν και το μέλλον της ανθρωπότητας, που προσπαθεί να βρει το δρόμο της μέσα στην προκατάληψη, την αμάθεια, τον φανατισμό, την τρομοκρατία, τον θρησκευτικό σκοταδισμό από τη μια αλλά και την λαμπρότητα του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού, που είναι προϊόν της κριτικής σκέψης, που δίδαξαν στον κόσμο ολόκληρο πρώτοι από όλους οι Ιωνες φιλόσοφοι.


Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο αυτές κατευθύνσεις δεν είναι καινούργια. Υπάρχει από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού πριν από 5,5 περίπου χιλιάδες χρόνια. Και συνεχίζεται σήμερα ακόμα και στις προηγμένες κοινωνίες της Δύσης, έστω κι αν εκεί δεν εκδηλώνεται με την ανεξέλεγκτη βία του Ιράν. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα η σύγκρουση ανάμεσα στους εξελικτικούς, μαθητές του Δαρβίνου, και τους οπαδούς του ευφυούς σχεδιασμού είναι σκληρή, έστω κι αν κυρίως διεξάγεται με πολιτισμένα μέσα, όπως είναι η ανταλλαγή επιχειρημάτων κι η συγγραφή άρθρων και βιβλίων. Όμως ακόμα και στην Μητρόπολη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, υπάρχουν οι ακραίοι, που υποκύπτουν στον θρησκευτικό σκοταδισμό κι οδηγούνται σε ανάλογο με τον μουσουλμανικό, χριστιανικό φονταμενταλισμό.

Η σύγκρουση λοιπόν της εποχής μας, υποστηρίζουμε, δεν είναι, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος αμερικανός καθηγητής του Χάρβαρντ Σάμιουελ Χάντιγκτον ανάμεσα  στους πολιτισμούς, τον δυτικό, προϊόν του ελληνικού ορθολογισμού, του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και της δαρβινικής σκέψης, από τη μια κι από την άλλη του μουσουλμανικού σκοταδισμού. Αλλά ανάμεσα σε σκοταδιστές και φωτισμένους εραστές της ελευθερίας, που κρατούν το μυαλό τους ανοιχτό που διατηρούν την ανοχή τους στη διαφορετικότητα ακόμα και στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς. Εκπρόσωποι και των δύο τάσεων υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, δυτικές κι ανατολικές, ανεπτυγμένες κι υπανάπτυκτες.

Γι΄αυτό και στο Ιράν η εξέγερση των φιλελεύθερων και των φοιτητών έχει μεγάλη αξία. Διότι εκεί η μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων, της γενιάς του Ιντερνετ, (υπολογίζεται ότι το 68% των κατοίκων του Ιράν είναι κάτω των 40 ετών)  ασφυκτιούν και θέλουν να αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας και να κατακρημνίσουν την εφιαλτική λογική του τσαντόρ και των αγιατολάχ. Διότι αν νικήσουν θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη της ελευθερίας σε μια μουσουλμανική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε