Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τι λένε στο NewsIt οι έλληνες πυροτεχνουργοί για την τραγωδία στην Κύπρο

Τα πρώτα τους συμπεράσματα κάνουν λόγο για ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας των εκρηκτικών και πως ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες δολιοφθοράς.

 

Έπιασε δουλειά από τα χαράματα η ομάδα των 10 Ελλήνων πραγματογνωμόνων και πυροτεχνουργών που ξεκίνησαν να διενεργούν αυτοψίες και έρευνες στον ηφαιστειακό κρατήρα παπό την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Ζύγι της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη μόλις στιγμή φαίνεται να οδηγούνται σε δύο βασικά συμπεράσματα, στα οποία αποδίδονται εξαιρετικά μικρές πιθανότητες ανατροπής, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξονυχιστικής εξερεύνησης στοιχείων και δεδομένων.
 
Η πρώτη διαπίστωση σχετίζεται με τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν για τη φύλαξη των 98 κατασχεμένων από τις 19 Ιανουαρίου του 2009 κιβωτίων με άγνωστη ακόμη ποσότητα εκρηκτικών και προορισμό το Ιράν, η μαζική ανατίναξη των οποίων μετέτρεψε σε κρανίου τόπο εκτεταμένη έκταση.
 
Η απουσία μέτρων δεν αφορά μόνο στον τρόπο φύλαξης των κατασχεμένων από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο “Μόντσιεγκορσκ” εκρηκτικών, αλλά με το καθολικό έλλειμμα μέτρων για την κατάσβεση της όποιας εστίας φωτιάς στην περίπτωση της τυχαίας ή της σκόπιμης ανάφλεξης, την κατανομή τους σε διαφορετικούς κι απομακρυσμένους μεταξύ τους χώρους, ούτως ώστε να περιοριστεί το “βεληνεκές” της όποιας καταστροφής.
 
Η δεύτερη διαπίστωση των Ελλήνων τεχνικών, είναι ότι η εικόνα που αντίκρισαν από το πρωί και την οποία εξακολουθούν ν’ “ακτινογραφούν” με συστηματικό τρόπο και μέθοδο, συγκεντρώνει από περιορισμένες έως ελάχιστες πιθανότητες να αποτελεί προϊόν δολιοφθοράς.

Κρίσιμη η κατάσταση των δύο τραυματιών της έκρηξης, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 

Σε δραματικούς τόνους έδωσε την περιγραφή του τραυματία της χθεσινής φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο υπεύθυνος γιατρός της μονάδας Θεόδωρος Κυπριανού.

Ο τραυματίας, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων στο πρόσωπο δεν μπορεί να αναγνωριστεί, είναι στον αναπνευστήρα και συνεχίζονται προσπάθειες για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι η λειτουργία του εγκεφάλου του.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρέλαβαν έναν στρατιώτη αγνώστων στοιχείων και η αναγνώρισή του έγινε από τη μητέρα του από ένα σημάδι στο χέρι. Η ταυτότητά του, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε με τη μέθοδο του DNA.

Αναφερόμενος στους γιατρούς που έρχονται από το Ισραήλ, είπε πως είναι ειδικοί σε θραύσματα από εκρήξεις και γι’ αυτό ζητήθηκε η συμβουλή τους. Ωστόσο, οι ιατρικές παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί, κατέληξε.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ο δεύτερος πολυτραυματίας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή, αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά τραύματα και κατάγματα.

Για τους άλλους πέντε τραυματίες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού, ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Αυτό, είπε, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων.

Ο κ. Ανδρονίκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σήμερα να επισκεφθεί το νοσηλευτήριο ομάδα Ισραηλινών γιατρών, πλαστικών χειρουργών στην ειδικότητα, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε πολεμικά τραύματα, προκειμένου να εξετάσουν τους τραυματίες και να δώσουν μια δεύτερη ιατρική γνώμη.

Διαβάστε επίσης :

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε