Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τι περιμένουν οι ΗΠΑ μετά την εκτέλεση Λάντεν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο ή ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα όπου θα λέει ότι δε σκοτώθηκε είναι η απάντηση.

«Ξέρουμε ότι είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο και ηχητικά μηνύματα» δήλωσε ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας, Τζο Μπρέναν. Και αυτά ακριβώς περιμένουν να δουν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ.

Ηχητικά μηνύματα ή βίντεο όπου ο Λάντεν θα εμφανίζεται να δηλώνει ζωντανός, να απειλεί την Αμερική και να λέει πως οι φήμες περί εκτέλεσής του από τις αμερικανικές δυνάμεις είναι προβοκάτσια.

Και τότε ακριβώς θα δώσουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από την εκτέλεση του, της σορού του και της κηδείας του, πριν ποντιστεί κάπου στην Αραβική Θάλασσα. Τότε, όπως αναφέρεται από αναλυτές στα διεθνή ΜΜΕ, ίσως δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο από την επιχείρηση.

Μέχρι τότε, όσα έγιναν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν θα βρίσκονται στη φαντασία και πολύ κοντά στη… σφαίρα του μύθου.

Εν αναμονή της «αντίδρασης» της αλ Κάιντα, όλος ο πλανήτης παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ήδη, στις ΗΠΑ και σε όλους τους αμερικανικούς στόχους ανά τον κόσμο, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί.

Το παράδειγμα ακολουθούν και άλλα κράτη. Η Γαλλία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό και σε διπλωματικές αποστολές της και ιδιωτικά γαλλικά συμφέροντα στο εξωτερικό, με στόχο την προστασία τους από πιθανά αντίποινα, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν και την προστασία διεθνών σχολών, έχουν ως γνώμονα και το τελευταίο οδυνηρό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Γάλλους σε πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Μαρόκο, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε ως άμεσο κτύπημα κατά της ίδιας της Γαλλίας.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε στέλεχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν μικρό, μόνο, αντίκτυπο θα έχει στη δράση του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη βόρειο Αφρική AQIM, ο οποίος έχει καταντήσει εφιάλτης για τις γαλλικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στο εσωτερικό της χώρας, η Γαλλία ουδέποτε αδρανοποίησε το αντιτρομοκρατικό σχέδιο Vigipirate, που ετέθη σε εφαρμογή μετά τα βομβιστικά πλήγματα του 1995 και έχει κρατήσει το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο» έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005. Το σχέδιο προβλέπει περιπολίες αστυνομίας και στρατού σε δυνητικούς στόχους για τους τρομοκράτες, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Η Ιταλία, τώρα, αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας κυρίως στο Βατικανό και σε περιοχές αμερικανικών και πακιστανικών συμφερόντων.

Οι στόχοι αυτοί είναι διάφορες πρεσβείες και ειδικά εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν, προξενεία, διεθνείς οργανισμοί, τόποι λατρείας, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Η Ιταλία έχει χιλιάδες μέρη που θεωρούνται ευαίσθητα και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από ορισμένα από αυτά, όπως η έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η αστυνομία επιθυμεί επίσης να ενισχύσει τις δραστηριότητές πληροφόρησης και ελέγχου των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τόπων, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει την παρακολούθηση των στρατιωτικών βάσεων στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλήθεια ή ψέμα; Μέσω Twitter η νέα φωτογραφία του «νεκρού Λάντεν»

Το σκάνδαλο μιας φωτογραφίας – Πως ένας νεκρός έγινε «ο νεκρός μπιν Λάντεν»

Παίζουν με τη διεθνή κοινή γνώμη οι ΗΠΑ – «Αποτρόπαιες οι φωτογραφίες, ακόμη σκεφτόμαστε αν θα τις δημοσιεύσουμε»

Η… ήσυχη ζωή του Λάντεν στο Πακιστάν – 12χρονος ήταν καθημερινός… επισκέπτης της βίλας!

Καρέ, καρέ η επιχείρηση των Αμερικανών για τη δολοφονία του Λάντεν– Πως παρακολούθησε την επιχείρηση ο Ομπάμα

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν όπως δεν τον έχετε ξαναδεί – Φωτογραφίες από το παρελθόν

“Αφήστε με να κοιμηθώ”, ζητάει ο άνθρωπος που μετέδωσε μέσω Twitter τον θάνατο του Μπιν Λάντεν

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε