Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τι συζήτησαν Μέρκελ – Μόρσι στο Βερολίνο

Τι συζήτησαν Μέρκελ – Μόρσι στο Βερολίνο

Τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι υποδέχτηκε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

H καγκελάριος της Γερμανίας είπε στον Αιγύπτιο πρόεδρο ότι το Βερολίνο θα ήθελε να δει να διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αιγύπτου και ότι το Κάιρο θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Ένα πράγμα που θεωρούμε σημαντικό είναι ο διάλογος να παραμένει πάντα ανοιχτός για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να συμβάλλουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνονται σεβαστά και φυσικά να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία”, τόνισε η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος από την πλευρά του σημείωσε ότι στόχος του δεν είναι η χώρα να καθοδηγείται από στρατιωτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες αλλά να γίνει κράτος δικαίου. “Η Αίγυπτος βρίσκεται στο δρόμο προς την επίτευξη σταθερής διακυβέρνησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου πολιτικού κράτους που όλοι επιδιώκουμε, ενός πολιτικού κράτους που δεν θα είναι στρατιωτικό ή θεοκρατικό αλλά θα βασίζεται στους θεσμούς”, είπε.

Στην ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμος να σχηματίσει “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, ο Μόρσι είπε ότι το νέο κοινοβούλιο που θα εκλεγεί σε τρεις με τέσσερις μήνες θα αναλάβει να επιλέξει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Στο θέμα που είχε προκύψει με τις θεωρούμενες ως αντισημιτικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος το 2010, ο Μόρσι υποστήριξε ότι τα λεγόμενά του παρουσιάστηκαν εκτός του γενικότερου πλαισίου στο οποίο τα είπε και τόνισε ότι ο ίδιος δεν καταδικάζει την εβραϊκή θρησκεία.

“Όπως το έχω ξαναπεί, οι φράσεις αυτές παρατέθηκαν εκτός του πλαισίου αναφοράς τους (…) Δεν τάσσομαι κατά της εβραϊκής θρησκείας, δεν είμαι κατά των θρησκευόμενων Εβραίων. Μιλούσα για την πρακτική και τη συμπεριφορά των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας οι οποίοι χύνουν αίμα ή επιτίθενται σε αθώους ανθρώπους ή σε πολίτες. Αυτή τη συμπεριφορά καταδικάζω”, υπογράμμισε.

“Είμαι μουσουλμάνος. Είμαι πιστός και η θρησκεία μου με υποχρεώνει να πιστεύω σε όλους τους προφήτες, να σέβομαι όλες τις θρησκείας και να σέβομαι το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν τη δική τους θρησκεία”, κατέληξε.

Το Βερολίνο είχε ενοχληθεί από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες και στο οποίο εμφανίζεται ο Μόρσι να κάνει καυστικά σχόλια για τους Εβραίους και τους σιωνιστές. Οι δηλώσεις του είχαν γίνει το 2010, όταν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: Έχουμε διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα των ναζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε