Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι συζήτησαν Μπλεγλίτης και Γιλμάζ στη συνάντησή τους

Τι συζήτησαν Μπλεγλίτης και Γιλμάζ στη συνάντησή τους

Oι υπουργοί άμυνας της Ελλάδας  και της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνάντση γνωριμίας στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση μετακύ Πάνου Μπεγλίτη και Ισμέτ Γιλμάζ.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα, έτσι ώστε να υπάρχει δίαυλος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, όταν αυτό θα χρειάζεται. Ο Μπεγλίτης έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των παραβιάσεων και των εμπλοκών στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνει προεργασία εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, για τυχόν νέα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορεί να ανακοινωθούν το προσεχές έτος.

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε θέμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα αυτό ήταν “απάντηση” προς τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπεγλίτης ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι μπορεί να έχουν δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη – Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός είχε σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς άμυνας των ΠΔΓΜ Φατμίρ Μπασιμί, της Βουλγαρίας Άνγιου Αγκέλοφ και της Σερβίας Ντράγκαν Σουτάνοβατς.

Κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο υπουργό συζητήθηκε το θέμα των εξελίξεων στο Κόσοβο. Με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο Μπεγλίτης συζήτησε θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με την Τουρκία.

Τέλος στη συνάντησή του με τον υπουργό της ΠΔΓΜ, ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε την ελληνική θέση περί προϋπόθεσης επίλυσης του προβλήματος με την ονομασία της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, για την ένταξη σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας δεν βοηθούν, ενώ έκανε λόγο και για τις “απαράδεκτες” δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε