Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τιμές στους νεκρούς του φονικού τσουνάμι του 2004

ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI

To φονικό τσουνάμι του 2004 είχε προκαλέσει το θάνατο 220.000 ανθρώπων.

Η Ασία τιμά σήμερα τη μνήμη των νεκρών της πέντε χρόνια μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία στοίχισε τη ζωή άνω των 220.000 ανθρώπων και ανέτρεψε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

Στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, η σημερινή είναι ημέρα προσευχής σε όλα τα τζαμιά της επαρχίας αυτής στη μνήμη των 168.000 νεκρών και αγνοουμένων.  “Κανένα μέλος της οικογένειάς μου δε διασώθηκε. Τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τα αδέλφια μου, όλοι είναι νεκροί και με άφησαν μόνο, εδώ”, δήλωσε η 72χρονη Σίτι Αμινάχ, 72 ετών.

“Ισως είναι θαμμένοι εδώ ή ίσως πάλι να παρασύρθηκαν στη θάλασσα”, εξηγεί μπροστά από ομαδικό τάφο όπου συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων. Στη Σρι Λάνκα, όπου σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις χάθηκαν περίπου 31.000 άνθρωποι, τηρήθηκε δυο λεπτών σιγή σε όλο το νησί στη μνήμη των θυμάτων. 

Τελετές στη μνήμη των θυμάτων προβλέπονται ακόμα στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη, όπου 20.000 άνθρωποι χάθηκαν στα γιγαντιαία κύματα που προκάλεσε ο σεισμός των 9,3 Ρίχτερ.  Συστήματα προειδοποίησης για τσουνάμι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη για να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη της τραγωδίας.

“Τα συστήματα προειδοποίησης σώζουν ζωές μόνον όταν φθάνουν στους ανθρώπους που κινδυνεύουν”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. “Ενα σημαντικό μέρος των προσπαθειών πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση των παράκτιων κοινοτήτων όσον αφορά τους κινδύνους που διατρέχουν και πώς θα τους αντιμετωπίσουν”, πρόσθεσε. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε