Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Την δολοφόνησε η συγκάτοικος γιατί δεν ήθελε να πάρει μέρος στα σεξουαλικά όργια;

Ένοχη ή όχι η Αμάντα Νοξ, η όμορφη κοπέλα με το διαβολικό χαμόγελο όπως όλοι λένε... ΦΩΤΟ REUTERS
Ένοχη ή όχι η συγκάτοικος για την δολοφονία; Τα στοιχεία που έβαλαν την 24χρονη Αμάντα Νοξ στη φυλακή για τη δολοφονία της συγκατοίκου της αποδεικνύονται τώρα αναξιόπιστα

Εχει ήδη περάσει τέσσερα χρόνια πίσω από τα σίδερα, με την κατηγορία ότι το 2007 δολοφόνησε τη βρετανίδα συγκάτοικό της στην Περούτζια. Διαβολική φοιτήτρια κατά τους κατηγόρους της, τεράστιο θύμα δικαστικής πλάνης για τους αμέτρητους υποστηρικτές της, η 24χρονη Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ μπορεί να ελπίζει ξανά ότι δεν θα περάσει την υπόλοιπη νιότη της στις γυναικείες φυλακές της Περούτζια: σύμφωνα με νέα έκθεση ανεξάρτητων ιταλών ειδικών, την οποία παρουσίασαν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, μία σειρά από εγκληματικά λάθη της ιταλικής αστυνομίας καθιστούν αναξιόπιστα τα στοιχεία που οδήγησαν τη Νοξ στην καταδίκη της.
 
Πρωτοδίκως, η νεαρή γυναίκα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών για τη δολοφονία της Μέρεντιθ Κέρτσερ, την οποία βάσει του κατηγορητηρίου μαχαίρωσε στον λαιμό όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε σεξουαλικά όργια. Οι ιταλοί δικαστές είχαν υποστηρίξει τότε πως η Νοξ και ο ιταλός σύντροφός της Ραφαέλο Σολεσίτο, υπό την επιρροή ναρκωτικών και αλκοόλ επιχείρησαν να βιάσουν την Κέρτσερ. Το πτώμα της βρετανίδας φοιτήτριας βρέθηκε γυμνό, γεμάτο μώλωπες. «Δεν πρόκειται για έγκλημα πάθους ή για δράμα ζηλοτυπίας. Βρισκόμαστε ενώπιον ευκατάστατων νέων, οι οποίοι ήρθαν στην Περούτζια για να σπουδάσουν. Αντ’ αυτού κάνουν χρήση ναρκωτικών και επιδίδονται σε όργια», σχολίαζε εκείνη την εποχή ο ιταλός κοινωνιολόγος Φράνκο Φερατόρι.
 
Η υπόθεση έχει συνταράξει την Ιταλία και επί τέσσερα χρόνια έχει δώσει τροφή για ατελείωτα σχόλια στον αγγλοσαξονικό Τύπο. Από τη μία πλευρά, η κοινή γνώμη της Αμερικής, η οποία είναι πεπεισμένη ότι η Νοξ είναι θύμα μιας άδικης δίκης. Από την άλλη, οι βρετανοί πολίτες που επιμένουν πως η συμπατριώτισσά τους δολοφονήθηκε άγρια από την αμερικανίδα συγκάτοικό της με το αγγελικό πρόσωπο και τη διαβολική συμπεριφορά. Στην υπόθεση κλήθηκε να παρέμβει ακόμη και ο πρόεδρος Ομπάμα προκειμένου να σωθεί η Νοξ από τα νύχια των ιταλών κατηγόρων της.
 
Στην 145 σελίδων έκθεσή τους, οι δύο ιταλοί καθηγητές Στέφανο Κόντι και Κάρλα Βετσιότι από το Πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη, υποστηρίζουν πως η υπόθεση δεν στοιχειοθετείται, καθώς οι ιταλικές Αρχές κατά τις πρώτες έρευνες υπέπεσαν σε πολλές και ποικίλες γκάφες: από το ότι οι αστυνομικοί δεν φορούσαν μάσκες και κάλυπταν τα χέρια τους με λερωμένα γάντια, έως ότι είχαν αφήσει τον χώρο του εγκλήματος ξέφραγο αμπέλι, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει ελεύθερα ο καθένας. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της ιταλικής αστυνομίας αποδεικνύονται από βίντεο, όπου φαίνεται, λ.χ., αξιωματικός να πιάνει με βρώμικα γάντια την τιράντα από το σουτιέν της Κέρτσερ, το οποίο έσκισε ο δολοφόνος – ή οι δολοφόνοι – της.
 
Σε αυτήν την τιράντα είχα αρχικά υποστηριχθεί πως βρέθηκε DNA του Σελεσίτο. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ωστόσο, το συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο βρέθηκε 46 μέρες αργότερα κι επομένως σε όλο αυτό το διάστημα που μπορεί να το πάτησαν ή να το κλώτσησαν έπαψε πλέον να είναι αξιόπιστο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε