Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Την ύστατη προσπάθεια παραμονής στην εξουσία θα κάνει ο Καντάφι – Φόβοι οτι θα αιματοκυλήσει τη Λιβύη

– Απεγκλωβίστηκαν οι 8 Ελληνες και οι 11 Κύπριοι
– Μισθοφόρους έστειλε ο Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα – Δεκάδες τραυματίες στη δ.Λιβύη
– Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας –  Έντονη πολεμική κινητικότητα στην περιοχή

Χάος επικρατεί στη Λιβύη και η διεθνής κοινότητα φοβάται νέο αιματοκύλισμα απο τον Καντάφι, στην ύστατη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.

Ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ, σε συνέντευξη που έδωσε το τηλεοτπικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια δήλωσε οτι οι λίβυοι διαδηλωτές χειραγωγούνται. Ταυτόχρονα είπε οτι η αναταραχή στη Λιβύη ανοίγει όλες τις επιλογές περιλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης.

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ, έχει ηγηθεί του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την ανατολική πόλη Βεγγάζη, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.

Διαβάστε την είδηση για τον σχηματισμό μεταβαστικής κυβέρνησης απο τον πρώην υπουργό

Επιστρέφουν οι 8 Ελληνες και οι 11 Κύπριοι

Απεγκλωβίστηκαν οι 8 Ελληνες και οι 11 Κύπριοι που εργάζονταν  σε κυπριακή κατασκευαστική εταιρεία, στην έρημο.

Οπως έγινε γνωστό απο το υπουργείο εξωτερικών και οι 19 επιβιβνάστηκαν σε C-160 της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό τη Σούδα.

Διαβάστε την είδηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Πυροβολούν στο ψαχνό τους διαδηλωτές

Μισθοφόροι” που μεταφέρθηκαν στη Μιζουράτα με ελικόπτερα του καθεστώτος του Καντάφι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών την ώρα που βρίσκονταν στην κηδεία των θυμάτων των χθεσινών συγκρούσεων, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο αυτόπτης μάρτυρας διευκρίνισε οτι δύο ελικόπτερα μετέφεραν “μισθοφόρους” σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της Λιβύης, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Κατα τη διάρκεια της συνομιλίας με το γαλλικό πρακτορείο ακούγονταν πυροβολισμοί.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα Quryna, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα στη δυτική Λιβύη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Το τάγμα Αλ-Χουβέιλντι αλ-Χουμάιντι άνοιξε πυρ σε μία περιοχή κατά μήκος της μεσογειακής ακτής ανάμεσα στις πόλεις Σαμπράτα και Σουρμάν, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της Quryna, επικαλούμενη τον τοπικό ανταποκριτή της. Δεν διευκρίνισε τις περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί ούτε την ταυτότητα των θυμάτων.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στην προσπάθεια να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι. Υπό συζήτηση είναι ένα σχέδιο ψηφισματος που συνέταξε η Δύση, το οποίο προειδοποιεί τον Καντάφι ότι μπορεί να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
 
Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει κυρώσεις μεταξύ των οποίων ένα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Λιβύη, απαγόρευση ταξιδίων για τον Καντάφι και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του.

Ομπάμα: “Να φύγει τώρα ο Καντάφι”

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ανκελα Μέκρελ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί. “Ο πρόεδρος δήλωσε πως όταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση για το τηλεφώνημα.

Είπε επίσης πως ο Ομπάμα και η Μέρκελ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην απαίτηση του λαού της Λιβύης για καθολικά δικαιώματα και συμφώνησαν πως η κυβέρνηση του Καντάφι “πρέπει να καταστεί υπόλογη”.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μπλοκάρονται όλες οι συναλλαγές με τη Λιβύη και “παγώνοντας” όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και των παιδιών του που ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να επιβάλλει εμπάργκο στην πώληση όπλων και να απαγορεύσει τα ταξίδια προς τη Λιβύη για τους πολίτες της.

Διαβάστε την είδηση για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Παρίσι κάλεσε όλους τους οικονομικούς οργανισμούς να αναφέρουν κάθε ύποπτη κίνηση γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, ανακοίνωσε ο πυρήνας κατά του ξεπλύματος χρήματος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Tracfin.

Διαβάστε την είδηση για τη Γαλλία που θέτει υπο επιτήρηση τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στη Λιβύη εκτιμώντας ότι ο λαός της χώρας θα είναι αυτός που θα υποφέρει. (Διαβάστε την είδηση)

Onalert: Πολεμικά πλοία καταπλέουν στην περιοχή

Έντονη είναι η πολεμική κινητικότητα στην περιοχή, με αρμάδα πολεμικών να βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Λιβύης. Μεταξύ αυτών και η ελληνική φρεγάτα “Ψαρά”. Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert, 15 πολεμικά βρίσκονται στην περιοχή : η βρετανική φρεγάτα HMS Cumberland, γερμανική φρεγάτα , ένα πετρελαιοφόρο , η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ,μία Ολλανδική φρεγάτα, τέσσερα ιταλικά πλοία τρία τουρκικά και τρία γαλλικά.

Η παρουσία των πολεμικών πλοίων δεν αποτελεί απλά μία επίδειξη δύναμης ή μια εγγύηση ασφάλειας για τους ξένους πολίτες που εγκαταλείπουν μαζικά τη Λιβύη. Έχουν ως αποστολή και την αποτροπή ενός μεταναστευτικού κύματος που έτσι κι αλλιώς αναμένεται από τη φλεγόμενη Λιβύη.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ,δήλωσε χθες ότι «όταν μία κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να παρέμβει». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που τη Πέμπτη δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε πρόθεση να παρέμβει χθες φαινόταν λιγότερο βέβαιος για τη δήλωσή του.
(Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε