Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το 2ο μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία των ΗΠΑ

Η τρύπα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ παρέμεινε στη στρατόσφαιρα το οικονομικό έτος 2010, γεγονός που παρέχει άφθονα πολιτικά πυρομαχικά στους Ρεπουμπλικάνους ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το έλλειμμα έφθασε συνολικά το 1,294 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, ποσό που είναι μικρότερο μόνο από το έλλειμμα του 2009 –που ήταν 1,416 τρισ. Δολάρια -, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών χθες Παρασκευή.

Η εμμένουσα ανεργία, που βρίσκεται στο 9,6%, παράλληλα, ανακόπτει τη ροή των φορολογικών εσόδων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 1,5 τρις δολάρια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008, “διασώζοντας” τράπεζες και δύο εταιρίες που παράγουν αυτοκίνητα και προσπαθώντας να αναζωογονήσει την εγχώρια οικονομία. Επίσης πολύ υψηλό έλλειμμα προβλέπεται και για το 2011.

“Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε για να επανορθώσουμε τη ζημιά στην οικονομία και να αντιμετωπίσουμε τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα που προκάλεσε η κρίση”, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σε ανακοινωθέν του.

Τα δυσμενή στοιχεία, που ανακοινώνονται μερικές εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες κάλπες στις 2 Νοεμβρίου για να αναδειχθεί η νέα σύνθεση του Κογκρέσου, ενδέχεται να ενισχύσουν τους Ρεπουμπλικάνους και το λεγόμενο Tea Party, ένα υπερσυντηρητικό κίνημα το οποίο επιχειρεί να εκταθεί πέραν των κομματικών ορίων, που θέλουν να εξαλείψουν την πλειοψηφία του Δημοκρατικού κόμματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο.

Το 85% των οπαδών του Tea Party πιστεύουν ακράδαντα ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωνόταν εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν στα πράγματα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα πάντως επιρρίπτει την ευθύνη για μεγάλο μέρος του ελλείμματος στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους, που ανέλαβε την εξουσία το 2000 με πλεόνασμα. Ο πόλεμος στο Ιράκ και οι “υπερβολές” στην Ουόλ Στριτ που επί Μπους ήταν “ανεξέλεγκτες”, διατείνεται ο Ομπάμα, άφησαν την δική του κυβέρνηση ένα τεράστιο έλλειμμα να διαχειριστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε