Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το 80% των Σλοβένων δεν στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας

Το 80% των Σλοβένων δεν στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας

Αποχώρηση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ή πρόωρες εκλογές θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της Σλοβενίας, σύμφωνα με έρευνα.

Το 80% των Σλοβένων δεν στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας και θεωρεί ότι η έξοδος από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα θα επιτευχθεί με τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την αποχώρηση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ή με πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Ερευνών της Νόβα Γκόριτσα και της εφημερίδας Ντέλο της Λιουμπλιάνας.

Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται, σήμερα, ημέρα συμπλήρωσης ακριβώς ενός χρόνου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα.

Το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Ερευνών της Νόβα Γκόριτσα.

Βάσει της ίδιας έρευνας, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση στη χώρα θα επιλυθεί με πρόωρες εκλογές, ανεξάρτητα αν προκαλέσουν στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων. Το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τωρινή κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες, αν ο κ. Γιάνσα αφήσει σε κάποιον άλλον τον πρωθυπουργικό θώκο, κάτι που έχει αρνηθεί αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ντέλο της Λιουμπλιάνας, το 62% των Σλοβένων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα θα μπορεί να λειτουργήσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας μετά και την αποχώρηση ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την αναγγελία άλλων δύο κομμάτων ότι σχεδιάζουν την έξοδό τους από την κυβέρνηση.

Το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Γιάνσα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας ότι με βάση το Σλοβενικό Σύνταγμα δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί, ότι η κυβέρνηση σε σημαντικούς νόμους παρά την αποχώρηση κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα έχει τη στήριξη της Βουλής και ότι θα διασφαλίσει την πλειοψηφία των απαιτούμενων 2/3 των ψήφων για την επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ.

Για την πολιτική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γιάνσα επέρριψε ευθύνες στα κόμματα που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Η κρίση στη Σλοβενία ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς δημοσιοποίησε έκθεση, με βάση την οποία ο κ. Γιάνσα και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Θετική Σλοβενία και δήμαρχος Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς πολλές φορές και συστηματικά παραβίασαν τη νομοθεσία για την ακεραιότητα των δημόσιων λειτουργών και δεν δήλωναν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, των οποίων την προέλευση δεν μπορούν να αποδείξουν. Και οι δύο απορρίπτουν τις αναφορές της έκθεσης και ο κ. Γιάνσα δήλωσε ότι η έκθεση είναι “πράξη πολιτικής εξέτασης”, αλλά και ότι θα προσφύγει δικαστικά για τις διατυπωθείσες υποψίες που τον δυσφημίζουν πολιτικά.

Διαβάστε

Σλοβενία: Οι εργαζόμενοι του δημοσίου “απαντούν” στα μέτρα λιτότητας με γενική απεργία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε