Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το ΔΝΤ δηλώνει “αρκετά” αισιόδοξο ότι η Λισαβόνα θα επιτύχει την εξυγίανση

Το ΔΝΤ δηλώνει “αρκετά” αισιόδοξο ότι η Λισαβόνα θα επιτύχει την εξυγίανση

 Η οικονομική ανάταξη της Πορτογαλίας βάσει του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει «αρκετά μεγάλες» πιθανότητες να επιτύχει, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, κυρίως από την κρίση στην ευρωζώνη, με κίνδυνο να βαθύνει η ύφεση, επισημαίνει σήμερα το ΔΝΤ.

Σε έκθεσή του έπειτα από την αποστολή του τον προηγούμενο μήνα στην Πορτογαλία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν εντυπωσιακό» στη διάρκεια του πρώτου έτους που η χώρα έλαβε βοήθεια στο πλαίσιο του σχεδίου χορήγησης δανείου 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα σημείωσε ότι το 2012 αναμένεται μια ελαφρώς μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας σε σχέση με αυτήν που προβλεπόταν σε προηγούμενη έκθεσή του.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι εξωτερικές «προκλήσεις απλώς ενισχύουν την ανάγκη να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα», το οποίο, όπως σημειώνει, μπορεί να βελτιωθεί. Παρόλα αυτά στην έκθεσή του το Ταμείο επαναλαμβάνει την εμπιστοσύνη του στο αρχικό πρόγραμμα, αν και τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι η ύφεση στην Πορτογαλία ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση να τροποποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος μετά την περσινή συρρίκνωση που είχε φτάσει το 1,6%. Σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις η φετινή συρρίκνωση θα έφτανε το 3,3%.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποδεσμεύει μια νέα δόση ύψους 1,48 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο που έχει συμφωνηθεί να δοθεί στη χώρα, καλώντας την να επιμείνει στην αυστηρή οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του 2013, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

«Οι αρχές έχουν καταφέρει να πετύχουν τους στόχους των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα διατηρούν την πολιτική στήριξη. Οι προοπτικές επιτυχίας του προγράμματος παραμένουν αρκετά μεγάλες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Το Ταμείο προειδοποίησε για τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία κυρίως από την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρώπης, την πιο αυξημένη από το αναμενόμενο ανεργία στο εσωτερικό, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική της Ισπανία, βασικός εμπορικός εταίρος της Λισαβόνας.

Το ποσοστό ανεργίας έχει καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ στην Πορτογαλία φτάνοντας το 15%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τόσο το 2012 όσο και το 2013.

Εξάλλου το ΔΝΤ επανάλαβε ότι είναι εφικτή η επίτευξη της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Πορτογαλίας στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόσφατη μείωση των εσόδων του κράτους απειλεί τον στόχο αυτό.

Τέλος, σύμφωνα με το Ταμείο, δεν είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων το 2012 για την επίτευξη των στόχων, όμως επεσήμανε ότι δεν αποκλείει κάτι τέτοιο αν η κατάσταση χειροτερέψει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε