Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Το Ιράν απελευθέρωσε την Γαλλίδα δασκάλα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η απελευθέρωση της Κλοτίλντ Ρέις δεν συνδέεται με την υπόθεση του ιρανού μηχανικού Ματζίντ Κακαβάντ, ο οποίος επέστρεψε στο Ιράν μετά την άρνηση της Γαλλίας για τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η δικαιοσύνη εξέτασε την υπόθεσή της και της επέτρεψε να φύγει”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Κλοτίλντ Ρέις συνελήφθη στην Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2009 για τη συμμετοχή της σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Απελευθερώθηκε σήμερα το πρωί και το μεσημέρι έφτασε στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ομολόγους του της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Σενεγάλης Αμπντουλαγιέ Ουάντε, και της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, “για τον ενεργό τους ρόλο” στην απελευθέρωση της Ρέις.

Από την πλευρά της, η 24χρονη βοηθός σε πανεπιστημιακή έδρα, ευχαρίστησε τον Νικολά Σαρκοζί για το γεγονός ότι την υπερασπίστηκε, σε δήλωσή της στο μέγαρο των Ηλυσίων μετά από μια συνάντηση περίπου είκοσι λεπτών με τον πρόεδρο.

Λίγες ημέρες πριν, η γαλλική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοση στις ΗΠΑ του μηχανικού Ματζίντ Κακαβάντ, ο οποίος εκρατείτο από τον Μάρτιο 2009 στη Γαλλία, έπειτα από αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης. Ο Ματζίντ Κακαβάντ απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο Ιράν.

Το Παρίσι και η Τεχεράνη επέμειναν για διαψεύδουν επισήμως οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει στις 18 Δεκεμβρίου ότι η επίλυση της υπόθεσης Ρέις εξαρτάται από “τη στάση της γαλλικής ηγεσίας”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε