Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Το Ιράν στέλνει πολεμικά σκάφη ανάμεσα στα αμερικανικά στον Περσικό

Το Ιράν στέλνει πολεμικά σκάφη ανάμεσα στα αμερικανικά στον Περσικό

Το Ιράν έστειλε σήμερα ένα υποβρύχιο και ένα αντιτορπιλικό στον Κόλπο, την ίδια ώρα που οι αμερικανικές και οι συμμαχικές της δυνάμεις παραγματοποιούσαν στην περιοχή γυμνάσια για τη διατήρηση των ανοικτών διαύλων ναυσιπλοΐας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και ένας αριθμός από Μεσανατολικά κράτη πραγματοποιούν ναυτικά γυμνάσια στον Κόλπο αυτήν την εβδομάδα, με κύριο σχέδιο τον καθαρισμό της θάλασσας από νάρκες που ενδεχομένως σπείρουν τρομοκράτες, ή το Ιράν, παρεμποδίζοντας τον ελεύθερο πλου των δεξαμενοπλοίων.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως απειλήσει πως θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, βασικό σημείο διάπλου του Κόλπου, εάν οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις δεχθούν επίθεση από το Ισραήλ, το οποίο διατείνεται πως η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ένα ιρανικής μετατροπής υποβρύχιο τύπου Τάρεκ 901 και ένα αντιτορπιλικό τύπου Σαχάντ απέπλευσαν έπειτα από προσωπική εντολή του Ανωτάτου Πνευματικού Ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IRNA.

Στην άλλη άκρη της χώρας, ο Χαμενεΐ επισκέφθηκε την βορεινή παράκτιο πόλη Ναουσάχρ για να παρακολουθήσει ναυτικούς δοκίμους να εκπαιδεύονται στην πόντιση ναρκών, στην απελευθέρωση κατειλημμένων πλοίων, στην καταστροφή εχθρικών σκαφών και να επιχειρούν άλματα από ελικόπτερο, όπως μετέδωσε η επίσημη ιστοσελίδα του.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αποκτήσουν τέτοιες ικανότητες που κανείς δεν θα μπορεί να επιτεθεί στο ισχυρό φράγμα της χώρας και στον ακριβό λαό του Ιράν», τόνισε στους ναυτικούς διοικητές ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Σπουδαστών.

Επισήμως οι ιρανικές στρατιωτικές αρχές δείχνουν να μην ανησυχούν από τα αμερικανικά ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί «οι ασκήσεις είναι αμυντικού χαρακτήρα και δεν προσλαμβάνουμε κάποια απειλή από αυτές. Εμείς δεν πραγματοποιούμε γυμνάσια σε απάντηση αυτών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε