Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει την Δυτική Ευρώπη

Το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει την Δυτική Ευρώπη

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, αυτό θα μπορούσε να γίνει το 2014.

Το Ιράν θα μπορούσε να έχει μιαν ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους προς την Δυτική Ευρώπη γύρω στο 2014, αλλά θα του χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία για να είναι σε θέση να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. 

Αυτό το κέντρο μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι η Τεχεράνη έχει σημειώσει “ταχεία πρόοδο” στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, παράλληλα με την επέκταση του πυρηνικού της προγράμματος. 

“Τα δύο προγράμματα φαίνονται να συνδέονται με τον στόχο να δοθεί στο Ιράν η δυνατότητα να ρίξει πυρηνικές κεφαλές πολύ πέρα από τα σύνορά του”, εκτιμούν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνεισέφεραν σε αυτήν την έκθεση σχετικά με πυραύλους που το Ιράν θα μπορούσε να παράγει και εκείνους που θα μπορούσε να αποκτήσει. 

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι υποπτεύονται το Ιράν ότι αναπτύσσει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα με την κάλυψη του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος του, κάτι που η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί. 

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι τους οποίους διαθέτει σήμερα το Ιράν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά από πλήγματα στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι αρκετά ακριβείς για να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μιας άλλης χώρας, σύμφωνα με την έκθεση. 

Οι επιτυχημένες δοκιμές ιρανικών πυραύλων Sejil, με στερεά καύσιμα και με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την νοτιο-ανατολική Ευρώπη, “έχουν αυξήσει τις ανησυχίες”, υπογραμμίζει ο IISS. 

“Όμως, μια εκδοχή με τρεις ορόφους του Sejil 2, που θα μπορεί να μεταφέρει κεφαλή βάρους ενός τόνου σε βεληνεκές 3.700 χιλιομέτρων (μπορεί να φθάσει τη Δυτική Ευρώπη) δεν θα πρέπει να μπορεί να αναπτυχθεί πριν από τέσσερα έως πέντε έτη. Και ένας πύραυλος υγρών καυσίμων που θα μπορεί να στοχεύσει τη Δυτική Ευρώπη, δεν είναι πιθανό να τελειοποιηθεί πριν από το 2014 ή το 2015, “, αποκαλύπτει το IISS.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε