Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Το Ιράν θα συζητήσει με τον ΟΗΕ για τα πυρηνικά

Το Ιράν θα συζητήσει με τον ΟΗΕ για τα πυρηνικά

Το Ιράν θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες με το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανταλλαγή του ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου του με καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20%, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

“Τις επόμενες ημέρες, θα διεξάγουμε απευθείας συνομιλίες με τα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και έμμεσες με το δέκατο πέμπτο μέλος – ΗΠΑ – σχετικά με την ανταλλαγή των καυσίμων, δήλωσε ο Μοτακί σε συνέντευξη Τύπου. “Συστήνουμε στα μέλη της ομάδας – ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία – να λάβουν έξυπνες αποφάσεις”, πρόσθεσε. 

Τα μέλη των Έξι έχουν αρχίσει συζητήσεις με στόχο την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μοτακί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να ανταλλάξει ταυτόχρονα 1.000 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 3,5%, έναντι 100 κιλών καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20%. “Ο Θεός δημιούργησε τη λέξη συμβιβασμό στις διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μέσα σε δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να μπορέσει να λειτουργήσει”, δήλωσε σήμερα ο Μοτακί. 

Οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνη αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες με την ανακοίνωση ενός νέου πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν αποκλείσει μια πυρηνική επίθεση εναντίον του Ιράν σε περίπτωση σύγκρουσης. 

Ο Μοτακί προειδοποίησε κατά της οποιασδήποτε επίθεσης. “Εκείνοι που σκέπτονται να επιτεθούν στο Ιράν παίζουν με τη φωτιά. Αντιλαμβάνονται τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών;”, δήλωσε ο Μοτακί. “Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει μια επίθεση. Δεν πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν στη περιοχή μας”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε