Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Το Ισραήλ δεν επέτρεψε σε Γερμανό υπουργό να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το Βερολίνο καταδικάζει την απόφαση. Έκπληκτο δηλώνει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν επέτρεψε στον Γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, Ντερκ Νίμπελ να μεταβεί στη λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό από Γερμανούς αξιωματούχους. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αναπτυξιακής Βοήθειας, δήλωσε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονταν διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς για να επιτραπεί η πρόσβαση του Ντερκ Νίμπελ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γερμανός υπουργός ήθελε να επιθεωρήσει μία μονάδα του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, που έχει χρηματοδοτηθεί από το γερμανικό κράτος

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, ο Ντερκ Νίμπελ εξέφρασε τον θυμό του επειδή οι Ισραηλινοί δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ήλπιζα ότι οι Ισραηλινοί θα έστελναν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για άνοιγμα και διαφάνεια”, δήλωσε ο Νίμπελ. “Ορισμένες φορές η ισραηλινή κυβέρνηση δεν διευκολύνει τους φίλους της να εξηγήσουν γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, ήταν εξίσου επικριτικός. “Καταδικάζω την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αρνηθεί στον υπουργό Νίμπελ να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας”, αναφέρει ο Βέστερβέλε σε ανακοίνωσή του με την οποία καλεί το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αντέδρασε με έκπληξη στην κριτική που δέχτηκε από τον Γερμανό υπουργό. “Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική”, είπε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. “Εχουμε εξηγήσει ότι δεν επιτρέπουμε την είσοδο ξένων πολιτικών στη Λωρίδα της Γάζας”.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ φοβήθηκε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που διοικεί την περιοχή, θα εκμεταλλευόταν τις επισκέψεις ξένων πολιτικών για λόγους προπαγάνδας. Αυτό παράλληλα θα αποδυνάμωνε την μετριοπαθή κυβέρνηση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία εδρεύει στη Δυτική Οχθη, είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα να επισκέπτονται την περιοχή ξένοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι που επιθυμούν να επιθεωρήσουν τα αναπτυξιακά έργα ή εκπρόσωποι οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε