Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο για επίθεση στο Ιράν το 2010 – Πως ματαιώθηκε

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο για επίθεση στο Ιράν το 2010 – Πως ματαιώθηκε

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός της Μοσάντ απέτρεψαν στο… παρά 5’ τον πόλεμο ανάμεσα στο Ιραήλ και το Ιράν το 2010.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ είχαν δώσει εντολή στο στρατό να προετοιμάσει μια επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετέδωσε το κανάλι 2 του Ισραήλ.

Όμως η εντολή δεν εφαρμόστηκε γιατί διαφώνησαν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εκείνη την περίοδο, του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, και του επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Νταγάν.

Στο τέλος μιας συνάντησης του “Φόρουμ των επτά”, ενός οργάνου που περιλαμβάνει τους επτά πιο σημαντικούς υπουργούς και στην οποία συμμετείχαν ο στρατηγός Ασκενάζι και ο Μέιρ Νταγάν, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να αυξηθεί το επίπεδο προετοιμασίας του στρατού στο “P+”, ένας κώδικας που σημαίνει πως οι στρατιωτικοί πρέπει να είναι έτοιμοι να περάσουν στη δράση.

Όμως ο Μέιρ Νταγάν ήταν αντίθετος σε αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως μία απόφαση να εξαπολυθεί πόλεμος εναντίον του Ιράν πρέπει να ληφθεί από το συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 15 υπουργοί, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εξέφρασε την ανησυχία πως η αύξηση του επιπέδου συναγερμού θα μπορούσε να “δημιουργήσει νέα γεγονότα στο έδαφος”, προσέθεσε το “2”.

Σε συνέντευξή του, ο Εχούντ Μπάρακ υποστήριξε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου είχε απαντήσει στον Νετανιάχου πως ο στρατός δεν ήταν έτοιμος γιατί δεν διέθετε επιχειρησιακά μέσα για να διεξαγάγει μια επίθεση εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με τον Μπάρακ, η απόφαση να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού “δεν σήμαινε απαραίτητα πόλεμο”. Τελικά το σχέδιο επίθεσης εγκαταλείφθηκε.

Η εφημερίδα Χααρέτζ ανάφερε από την πλευρά της πως ο στρατηγός Ασκενάζι, αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά του, δήλωσε σε κοντινά του πρόσωπα πως ο στρατός ήταν έτοιμος για μία επίθεση αλλά είχε πειστεί πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν “στρατηγικό λάθος”.

Ο Μέιρ Νταγάν, αφού εγκατέλειψε κι αυτός τη Μοσάντ, χαρακτήρισε δημόσια “ανόητη” την ιδέα μιας επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανησυχεί το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες που φοβούνται, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, πως υποκρύπτει ένα στρατιωτικό μέρος. Το Τελ Αβίβ θεωρεί απειλή για την ίδια την ύπαρξή του το να έχει η Τεχεράνη πυρηνικά.
Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί ποτέ πως κατέχει πυρηνικά όπλα, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως το εβραϊκό κράτος διαθέτει τουλάχιστον 200 πυρηνικές κεφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νετανιάχου: Επίθεση κατά του Ιράν θα ανακούφιζε τη Μέση Ανατολή

Η Μοσάντ στηρίζει… Ομπάμα!

Εξι εκατομμύρια Ιρανοί υποφέρουν απο τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

Πέρες προς Αχμαντινετζάντ: Εύχομαι να εξαφανιστείς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε